My Cousin Vinny – Cu varul Vinny nu-i de glumit! (1992)

Wkro/ August 10, 2013/ Filme de vazut

My Cousin VinnyAutor: Stefan GHEORGHIES

What Vincent Gambini gave Alabama was a comedy of trial and error.

Fiecare profesie juridica necesita anumite aptitudini din partea celui care aspira la aceasta. Nu putem vorbi despre o enumerare expresa si limitativa a acestor apitudini, dar putem generaliza: impartialitatea unui judecator este esentiala atunci cand pronunta o solutie intr-o cauza; un procuror necesita acea tarie de caracter in munca de a instrumenta un dosar solid care sa asigure tragerea la raspundere a faptuitorului; un avocat necesita o anumita carisma, o cunoastere a caracterului uman astfel incat sa-si plieze serviciile conform cerintelor clientului sau.

Ajungem astfel la o comedie juridica cunoscuta chiar si de catre cinefilii nespecializati, My Cousin Vinny. In regia lui Jonathan Lynn, productia care-l are in rolul principal pe Joe Pesci reprezinta o imbinare placuta a doua coordonate, in esenta, diferite: juridicul si umorul. Fara a pierde legatura cu realitatea, avocatul pe care Joe Pesci il interpreteaza confera productiei un aspect de comedie juridica desavarsita.

Povestea urmareste doi tineri aflati intr-o calatorie fara destinatie pe sosele nord-americane; dupa ce alimenteaza cu provizii de la un magazin local dintr-un orasel uitat de lume, cei doi sunt opriti de o masina a politiei, arestati si acuzati de uciderea vanzatorului de la magazinul respectiv. Unul dintre tineri apeleaza la ajutorul varului lui, Vinny (Joe Pesci), un avocat despre care nu stia ce experienta are pe latura penala, de cati ani profeseaza sau orice alt detaliu suficient sa ii confere incredere ca vor fi declarati nevinovati. Vinny accepta cauza celor doi fara a sta pe ganduri, insa, se dovedeste pe parcurs ca experienta acestuia nu se apropie nici macar printr-o asociere larga de profesia propriu-zisa de avocat. Uitati de lume in acel orasel american, cei patru (sa nu o uitam pe logodnica lui Vinny, intepretata de Marisa Tomei) vor trebui sa infrunte inainte de toate un judecator rigid, un procuror cu un dosar solid si un juriu care nu ar ezita sa-i trimita pe cei doi inculpati pe scaunul electric.

Joe Pesci

My Cousin Vinny este o comedie juridica decenta care imbina, fara mari pretentii, juridicul superficial cu un umor de situatie. Latura juridica nu este conturata precum in alte filme care intregesc genul, implicit procesul in care cei doi tineri sunt trasi la raspundere penala nu iese in evidenta prin proceduri iesite din comun sau ruperi de situatie. Productia se bucura de prezenta lui Joe Pesci, cel care ii da viata avocatului Vincent Gambini, un personaj carismatic, priceput la improvizatii, chiar si in fata instantei de judecata. Vinny nu exceleaza prin cunostintele juridice generale pe care le poseda, ci prin capacitatea de a pune punctul pe i atunci cand isi apara clientii ca si condamnati prin marturiile unor localnici superficiali in relatari. Temperamentul poate dificil al acestui avocat nu este apreciat nici de catre judecator, relatia dintre cei doi fiind una sfarsita deseori dupa sedintele de judecata cu incarcerarea avocatului pentru sfidarea curtii.

Recomand acest film, My Cousin Vinny, cinefililor care nu pun accent numai pe incarcatura juridica, ci care accepta si viziunea un pic mai diferita a regizorului in a ilustra o poveste plina de umor. Productia lui Jonathan Lynn nu exceleaza prin grandoare sau printr-un scenariu lipsit de erori, dar nu putem ignora faptul ca Joe Pesci se integreaza fara dificultati intr-un rol adesea croit pentru altfel de caractere.

Share this Post

About wkro

WOLTERS KLUWER ROMÂNIA este parte a grupului multinaţional Wolters Kluwer, cunoscut pe piaţa internaţională ca unul dintre cei mai mari furnizori de informație specializată, produse şi servicii dedicate profesioniştilor.