North Country – Tinutul din nord (2005)
Autor: Stefan GHEORGHIES
All She Wanted Was To Make A Living. Instead She Made History.
Problematica egalitatii in drepturi a femeilor cu barbatii inca constituie un subiect aprins. Cu toate ca legislatiile nationale proclama aceasta egalitate justificata atat de realitatile social-economice, cat si de moralitate, abuzurile inca dainuie in numeroase domenii de activitate. North Country, in regia lui Niki Carro, reprezinta un film juridic de exceptie, o productie, de ce nu, motivationala, care ilustreaza cazul dramatic al unei femei din SUA anilor 80. Povestea femeii lipsite de noroc atat in plan emotional, cat si financiar, ilustreaza intr-o maniera cat se poate de reala hartuirea sexuala la care erau supuse femeile intr-un camp al muncii dominat de barbati: mineritul. Indiferent de numarul legilor care ar fi trebuit sa o protejeze, femeia este victima unui colectiv de barbati care se ghideaza dupa traditii invechite dominate de suprematia barbatului in relatia cu femeia.
Actiunea o urmareste pe Josey Aimes (Charlize Theron), o mama singura nevoita sa accepte orice compromis pentru a-si putea creste copiii. Cu un istoric personal marcat de un sot care o agresa fizic, dar si fara o sursa constanta de venit, Josey se vede nevoita sa accepte slujba pe care o prietena i-o propune: de a lucra la o firma de minerit. Desi la prima vedere doar aspectul fizic al slujbei reprezenta o problematica, femeia descopera in scurt timp abuzurile la care femeile din acea companie erau supuse. Jignite, umilite si hartuite sexual, femeile nu indrazneau sa ridice problema in fata conducerii datorita repercusiunilor – in special, frica de de a nu fi concediate. Insa, Josey decide ca practica barbatilor nu mai poate continua si porneste o adevarata ofensiva. La inceput doar o lupta purtata in speranta ca cei din conducerea firmei ii vor face dreptate, ofensiva se muta in fata instantei de judecata. Asistata de un avocat plin de probleme personale, Bill White (Woody Harrelson), Josey cauta dreptate in fata instantei. Insa, contraatacul barbatilor din companie depaseste orice limite. Apeland la tertipuri josnice si incercand sa o discrediteze pe femeie, conducatorii firmei se vad pusi in fata unui precedent nemaintalnit pana atunci. Se vor alia toate femeile cu Josey in lupta din fata instantei sau, sub presiunea concedierii, vor continua sa nege abuzurile?
North Country este un film juridic de exceptie care pune accent pe latura umana a personajelor. Drama femeii depaseste orice limite, iar maniera in care este ilustrata hartuirea sexuala la care este supusa naste in randul oricarui cinefil sentimente dintre cele mai puternice. Este oarecum modul in care o lege defectuoasa ar trebui sa apere drepturile unei femei in campul muncii. Cu toate ca angajatii de la firma respectiva nu cunosc legea, desi ar trebui sa o cunoasca, problema este intalnita chiar la cel mai inalt nivel. Iar atunci cand impacarea pe cale amiabila nu este posibila, judecata ramane singura speranta. Este si ceea ce se intampla in cazul lui Josey Aimes, o femeie pornita pe drumul de a-si face dreptate, de a i se asigura un exercitiu corespunzator al drepturilor sale la locul de munca. Faptul ca este minoritara intr-o problematica aprinsa si periculoasa nu o descurajeaza sa creada in puterea legii.