“Nu exista Justitie fara hotararea judecatoreasca”
Editorial publicat in Monitorul Jurisprudentei nr.1 / 2013, autor Adrian Toni Neacsu, Redactor Sef Pandectele Romane.
Descarca revista GRATUIT aici >>
Aparitia unei noi publicatii dedicata prezentarii si diseminarii hotararilor judecatoresti ale instantelor poate parea usor riscanta si oarecum inutila.
Riscanta intrucat piata editoriala publica deja multa jurisprudenta a instantelor iar publicul larg are de ceva vreme acces liber la baze de date continand sute de mii de hotarari judecatoresti. Inutila intrucat profesionistul dreptului abia mai face fata numarului incredibil de mare de hotarari judecatoresti aflate pe piata si cu care este asaltat. Anual instantele din Romania pronunta peste 2,5 milioane de sentinte si decizii. Un numar foarte mare dintre acestea ajung sa fie publicate intr-o modalitate sau alta, mai devreme sau mai tarziu.
Este cunoscut ca circulatia libera a hotararilor judecatoresti a cunoscut o explozie dupa 2008, cand prin proiectul Jurindex – indexul jurisprudentei nationale am creat si impus un standard inca nedepasit al accesului la hotararile judecatoresti. Atunci am si definit de altfel principiul accesului liber la hotararile judecatoresti ca fiind dreptul oricarui cetatean (al publicului) de a avea acces general si gratuit la totalitatea hotararilor judecatoresti, de a avea acces la forma originala si completa a acestora, de a utiliza liber si a disemina copii ale hotararilor judecatoresti, precum si dreptul partilor din dosare de a le fi protejate datele cu caracter personal si datele de identificare. Proiectul dezvoltat de mine initial la Tribunalul Vrancea, apoi in parteneriat cu Consiliul Superior al Magistraturii, a fost declansatorul unei adevarate revolutii in ceea ce priveste accesul real si concret al profesionistilor si publicului larg la jurisprudenta instantelor. Piata a fost asaltata de hotarari judecatoresti neprelucrate in nici un fel, pronuntate in toate fazele procesuale si de catre toate instantele, cat mai apropiate de forma lor originala, chiar daca asta insemna si renuntarea la orice coerenta stiintifica. Hotararea judecatoreasca in sine a devenit obiectul unei circulatii pur cantitative, a devenit o marfa.
Ei bine, acestea sunt circumstantele pentru care spun raspicat ca aparitia Monitorului Jurisprudentei nu este deloc riscanta si in mod sigur nu este inutila.
Publicatia a fost gandita pentru a raspunde unor nevoi pentru care inca nu exista instrumente de informare. Este un concept original, dezvoltat din perspectiva practicianului si pentru a raspunde in primul rand unor necesitati practice. Intr-o piata saturata de hotarari judecatoresti distribuite in forma originala nestructurata, am gandit un concept in care, desi hotararea judecatoreasca ramane personajul central, ea este valorificata superior prin sintetizare, structurare si esentializare. Fisa sintetica® pe care o propunem cititorilor nostri reprezinta esenta juridical a fiecarei hotarari judecatoresti, miezul semnificativ al acesteia, rationamentul final si pur al judecatorului. Specialistii nostri pun astfel in valoare hotararea judecatoreasca intr-o actiune similara sculptorului care, pentru a obtine obiectul de arta, elimina din forma bruta materialul de prisos.
Ca judecator inveti destul de repede ca unul din secretele meseriei este acela de a nu pierde timp pretios cu elemente nesemnificative, cu fapte colaterale, cu argumente marginale, cu descrieri verbioase ori cu dezvoltari logico-juridice periferice. Nodul gordian al oricarui dosar dedus judecatii este problema de drept ridicata, iar actul de justitie propriu-zis reprezinta intotdeauna aplicarea unui text de lege anume la o situatie de fapt extrem de concreta. Ma bucur ca astazi am sansa de a lansa un concept original care sintetizeaza experienta mea de 15 ani ca judecator.
Pe langa noutatea absoluta a insotirii fiecarei hotararii judecatoresti de o Fisa sintetica®, care o valorifica structurat teoretic si practic, Monitorul Jurisprudentei isi asuma si alte valori care sunt convins ca o vor defini ca fiind un instrument important de documentare rapida si de calitate pentru practicieni. Caracterul cat mai nou al jurisprudentei publicate si rigoarea selectiei efectuate vor contribui la cresterea calitatii de ansamblu a publicatiei pe care o lansam azi.
In incheiere, cuvintele Lordului Neuberger of Abbotsbury, presedintele Curtii Supreme a Marii Britanii, „Nu exista Justitie fara hotararea judecatoreasca”.
Aceste cuvinte vor ramane inscrise pe frontispiciul publicatiei noastre.
Vezi cuprinsul revistei aici >>
Saptamana viitoare: Monitorul Jurisprudentei nr.2 / 2013!