Numarul 10 al Revistei Romane de Dreptul Muncii

Wkro/ November 14, 2013/ Articole, Noutati

RRDM10Tematica: Contractul individual de munca

Numarul 10, pe luna octombrie 2013, al Revistei Romane de Dreptul Muncii este disponibil cititorilor. In cuprinsul acestui numar, va oferim articole privind tematica contractului individual de munca, a profesiei de mediator si a litigiilor privind reducerea salariilor, alaturi de traditionalele rubrici de Drept international al muncii si Sinteze de jurisprudenta.

DOSAR – Contractul individual de munca

In dosarul revistei, dedicat contractului individual de munca, puteti consulta doua articole interesante, semnate de:

  1. Dna. Lector univ. dr. Monica Gheorghe, cu articolul Consideratii privind clauza de stabilitate si de formare profesionala in contractul individual de munca. Articolul trateaza o tema foarte actuala si controversata, analizand conditiile in care pot fi introduse in contractele individuale de munca clauzele de stabilitate si de formare profesionala:

„Practica judiciara recenta vadeste o discordanta de solutii in ceea ce priveste modul de interpretare a clauzelor de stabilitate si de formare profesionala, inserate in contractele individuale de munca si modul de stabilire a prejudiciului produs angajatorului ca urmare a nerespectarii clauzelor contractuale.

In acest articol vom arata ca prin intermediul clauzei de stabilitate (neprevazuta expres de Codul muncii) doar angajatorul este cel care poate sa isi asume obligatia de asigura continuarea activitatii angajatului pe o anumita perioada de timp. Sanctiunea pentru incalcarea clauzei de stabilitate de catre angajator da dreptul angajatului de a cere despagubiri. Din contra, angajatul nu poate sa isi asume obligatia de a nu avea initiativa incheierii contractului de munca, odata ce dreptul de a demisiona este un drept recunoscut acestuia si, potrivit art. 38 C. muncii, nu poate forma obiectul vreunei tranzactii.

Clauza de formare profesionala vizeaza parcurgerea de catre salariat, pe durata executarii contractului individual de munca, a unei modalitati de formare profesionala. Angajatul care a beneficiat de un asemenea curs, pe cheltuiala angajatorului, nu poate avea initiativa incheierii contractul de munca pe o perioada stabilita prin act aditional. In caz contrar, angajatul este obligat sa plateasca despagubiri angajatorului.

Cererile de constatare a nulitatii clauzelor contratului individual de munca pot fi introduse in intervalul de timp in care acestea sunt valabile.”

  1. Dl. Prof. univ. dr. Alexandru TICLEA si Dl. Asistent univ. drd. Tiberiu TICLEA, cu articolul Inlocuirea sanctiunii disciplinare de catre instanta de judecata (Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 11/2013).

Articolul este o analiza a deciziei ICCJ nr. 11/2013 data in recursul in interesul legii, prin care Curtea se pronunta asupra solutiilor posibile in solutionarea cailor de atac impotriva sanctiunilor disciplinare.

Rubrica PROFESII

  1. La rubrica PROFESII, Dna. Lector univ. dr. Adelina DUTU, analizeaza profesia de mediator, in articolul Aspecte ale reglementarii medierii in Romania si in unele state membre ale Uniunii Europene:

„Articolul isi propune sa analizeze reglementarea medierii si profesiei de mediator. In prima parte a studiului, ne vom apleca atentia asupra situatiei reglementarii exercitarii profesiei de mediator in Romania si apoi, vom trata, in detaliu, situatia in Europa.

In ceea ce priveste accesul, exista foarte multe diferentieri. In aproape toate tarile analizate, este obligatoriu ca persoana care practica medierea sa fie membru al unei organizatii profesionale sau organism profesional. In aproape toate statele conditia principala si primordiala este obtinerea unei diplome universitare. Aditional, se cer a fi sustinute unul sau mai multe examene profesionale, iar in unele cazuri chiar o perioada de practica profesionala.

Modelul de mediere aplicabil difera, de asemenea, de la tara la tara. Astfel, in Republica Ceha medierea este obligatorie. Procedura medierii ca etapa prejudiciara obligatorie este intalnita in Germania, Austria, Italia. In Olanda si Belgia medierea este voluntara sau la propunerea instantei, iar in Bulgaria si Ungaria medierea este exclusiv voluntara.”

  1. Avocat Loredana Manuela MUSCALU, in articolul Analiza problemelor de drept dezbatute in cadrul litigiilor avand ca obiect contestarea masurii reducerii salariilor cu 25% in baza dispozitiilor Legii nr. 118/2010, prezinta situatia litigiilor prin care angajatii din sistemul medical contesta reducerea salariilor.

„In perioada 2010–2011, angajatii din sistemul medical, reprezentati de organizatia sindicala din care fac parte, au promovat mai multe actiuni judecatoresti prin care au inteles sa conteste masura diminuarii salariului cu 25% in temeiul dispozitiilor Legii nr. 118/2010. Prezentul articol isi propune sa faca o scurta prezentare a dezlegarii pe care au inteles sa o dea instantele de judecata la problemele de drept invocate de reclamanti in cadrul acestor litigii.”

RUBRICA DREPT INTERNATIONAL AL MUNCII

Rubrica ingrijita de dna. Lector univ. Laura Georgescu, contine doua hotarari recente (2013) ale CJUE si un raport privind:

–  Egalitatea de tratament intre lucratorii de sex masculin si lucratorii de sex feminine (speta)
–  Mentinerea drepturilor lucratorilor. Conventia colectiva aplicabila cedentului si angajatului (speta)
–  punerea in aplicare a Regulamentului (CE) nr. 453/2008 al Parlamentului European si al Consiliului referitor la statisticile trimestriale privind locurile de munca vacante in Comunitate transferului dezvoltarea durabila, munca decenta si locurile de munca ecologice (raport)

SINTEZE DE JURISPRUDENTA

Rubrica ingrijita de Dl. Judecator Petrica Arbanas, contine patru spete recente ale Curtii de Apel Bucuresti, sectia a VII-a civila si pentru cauze privind conflicte de munca si asigurari sociale:

Convocarea la cercetarea disciplinara prealabila. Exercitarea dreptului la aparare.
Data producerii efectelor demisiei. Conditii
Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului. Conditii
Evaluarea competentelor profesionale ale salariatului. Conditii

Puteti comanda numarul 10 al Revistei Romane de Dreptul Muncii aici >>

Va dorim lectura placuta!

Share this Post

About wkro

WOLTERS KLUWER ROMÂNIA este parte a grupului multinaţional Wolters Kluwer, cunoscut pe piaţa internaţională ca unul dintre cei mai mari furnizori de informație specializată, produse şi servicii dedicate profesioniştilor.