Runaway Jury – Juriul (2003)

Wkro/ January 17, 2014/ Filme de vazut

Runaway jury

Autor: Stefan GHEORGHIES

Everybody has a secret they don’t want you to find.

Complexitatea oricarui sistem judiciar continua sa ridice diverse probleme indiferent de tara de care apartine. Poate ca problemele intalnite se datoreaza si unor legislatii defectuoase sau care pur si simplu nu acopera toate situatiile. Insa, dincolo de orice dificultate a legiuitorului de a transpune necesitatile societatii intr-o lege clara si precisa, trebuie avut in vedere si factorul uman. Facem trimitere aici la persoanele care lucreaza cu si in sprijinul legii, cei care au indatorirea de a aplica legea fara exceptii, indiferent de cazurile care se nasc si subiectii implicati in raporturile juridice. Prezumand totusi buna-credinta a acestora in desfasurarea activitatii de infaptuire a justitiei, tot mai raman situatii in care cetateanul de rand are putere de decizie asupra vietii altor conationali. Vorbim despre curtea cu jurati prezenta in sistemul de drept de peste ocean, alcatuita din cetateni care, bineinteles, indeplinesc conditiile cerute de lege pentru a fi selectati ca jurati.

Runaway Jury, ecranizare a cartii lui John Grisham, regizata de catre Gary Fleder, complica intr-o maniera originala buna-credinta prezumata a juratilor in exercitarea indatoririlor conferite de catre stat. Totodata, filmul lui Gary Fleder ridica un mare semn de intrebare asupra modului in care sunt selectati si numiti in juriu personaje capabile sa influenteze decizia finala.

Nicholas Easter (John Cusack) pare la prima vedere un cetatean de rand, un barbat care duce o viata normala presarata de rutina de zi cu zi. Lucrurile se schimba cand este notificat prin posta ca este timpul pentru a-si duce la indeplinire obligatia de a fi jurat in cadrul unui proces in care o companie producatoare de arme era acuzata de faptul ca sustinea traficul ilegal al propriilor produse. Wendell Rohr (Dustin Hoffman), avocatul reclamantei, pare convins ca va reusi sa castige procesul si ca precedentul nou creat ar fi urmat sa starneasca un val national de procese impotriva producatorilor de arme. Insa, pusi in fata unui asemenea pericol, patronii companiilor producatoare de arme angajeaza un consilier privat specializat pe selectarea si manipularea juratilor. Astfel, Rankin Fitch (Gene Hackman) reuseste sa puna bazele unui juriu care, confruntat cu diverse idei si intrebari pline de subinteles ale avocatului apararii, ar fi urmat sa decida in favoarea paratilor. Dincolo de toata aceasta confruntare marcata de eforturi fizice si materiale considerabile, intervine Nicholas Easter. Acesta pretinde ca poate influenta decizia din interior, inducand colegilor sai jurati idei menite sa schimbe cursul oricarui eveniment din sala de judecata. Bineinteles, partea interesata trebuie sa achite suma de bani pe care Easter o cere. In tot acest peisaj in care juriul devine un simplu pion, cele trei personaje centrale sunt prinse intr-o lupta secundara, mult mai aprinsa decat cea guvernata de catre judecator.

Runaway jury

Runaway Jury este un film juridic de exceptie si, cu toate acestea, unul subapreciat. Intr-adevar, poate ca maniera in care povestea este conturata nu poate fi aplicata in fiecare speta, dar trebuie apreciata originalitatea scenaristilor in a da nastere unui fir narativ captivant prin fiecare scena. Dincolo de faptul ca intreaga batalie de culise depaseste orice limita a legii si, lasand la o parte chiar si actiunile lui Rankin Fitch (poate nu in totalitate legale), trebuie apreciat mesajul central al filmului, implicit acela ca factorul uman este esential in actul de infaptuire a justitiei. In cazul de fata, juriul este usor manipulabil, poate nu datorita clasei sociale din care provenea fiecare persoana si nici datorita lipsei studiilor de specialitate. In fond, datoria juratilor este de a fi cat mai desprinsi de juridic, de a-si forma o opinie personala bazata pe ceea ce partile argumenteaza si, bineinteles, pe baza probelor. Poate ca acest subiectivism la care este supus actul de justitie in acest tip de procese de importanta sporita este si impedimentul introducerii curtii cu jurati in alte sistem de drept.

Share this Post

About wkro

WOLTERS KLUWER ROMÂNIA este parte a grupului multinaţional Wolters Kluwer, cunoscut pe piaţa internaţională ca unul dintre cei mai mari furnizori de informație specializată, produse şi servicii dedicate profesioniştilor.