Sportul, de la joc si competitie la dreptul afacerilor

Wkro/ January 21, 2013/ Interviuri

Catalin CiubotaInterviu cu Catalin CIUBOTA*
Interviu realizat de Mihaela Mocanu, Redactor-sef al Revistei Romane de Drept al Afacerilor.

Revista Romana de Drept al Afacerilor: Buna ziua d-le avocat Catalin Ciubota. Va multumim ca ati acceptat sa discutam, pentru numarul din decembrie 2012 al Revistei Romane de Drept al Afacerilor, care va avea ca tematica principala dreptul sportului, despre ce inseamna si daca exista un „drept al sportului”. Pentru inceput, va rog sa faceti o scurta descriere a activitatii dumneavoastra in acest domeniu, in calitate de avocat al Ligii Profesioniste de Fotbal. Care au fost imprejurarile ce v-au condus spre acest domeniul pe care l-as denumi „exotic”?

Catalin Ciubota: Implicarea profesionala in dreptul sportului, cu precadere in fotbal, a avut initial un caracter „accesoriu”, daca imi este permis sa spun asa. Ca avocat, la inceputul anilor 2000 asiguram reprezentarea unor societati comerciale ai caror actionari erau implicati si in activitatea sportiva, in sensul ca detineau controlul unor cluburi de fotbal, organizate ca societati comerciale. La acea data, nu existau multi avocati specializati in dreptul sportului si pot sa spun – fara a comite un exces – ca am fost printre primii avocati din tara care s-a specializat pe aceasta problematica (cu precadere pe cea a drepturilor TV).

RRDA: A fost „learning by doing”…

CC: Categoric, nu!… experienta anterioara din domeniul dreptului afacerilor a fost benefica. In plus, aveam in spate experienta de sportiv, deci nu eram un profan in domeniu. Cunoasterea acestor probleme mi-a fost deosebit de utila la inceput. Problemele in care erau angrenate aceste cluburi erau si continua a fi extrem de complexe si e nevoie de o abordare specializata pentru a le rezolva. Incepand cu anul 2004, am fost implicat direct in activitatea clubului Steaua Bucuresti. Problemele ridicate de aplicarea regulamentelor sportive in ceea ce priveste actiunile disciplinare, litigiile contractuale, licentierea clubului, contractele de publicitate, statutul jucatorilor au fost surprinzator de complexe. Aceasta a fost perioada cand am inceput sa constientizez unele trasaturi autonome ale sistemului juridic din domeniul sportului. Iar daca ar fi sa periodizez activitatea mea profesionala in domeniu, as sublinia cea de-a doua etapa, care se intinde pana in prezent, anume colaborarea cu Liga Profesionista de Fotbal.

RRDA: De cand sunteti avocatul LPF?

CC: Din anul 2007, cand am participat la o Adunare Generala a LPF, in calitate de reprezentant al clubului Steaua Bucuresti, adunare in care am fost remarcat de dl. Dumitru Dragomir. Se discuta problematica drepturilor TV. Am luat cuvantul si am fost remarcat. Din perspectiva de avocat al LPF, se pot observa clar toate aspectele juridice ce tin de organizarea si desfasurarea activitatii sportive din domeniul fotbalului.

RRDA: Si care ar fi acestea?

CC: In principal, organizarea si asigurarea functionarii comisiilor jurisdictionale din cadrul LPF, asistenta Ligii in relatiile cu autoritatile publice (Ministerul Educatiei, Cercetarii si Sportului, Agentia Nationala pentru Sport, Administratia Finantelor Publice), monitorizarea executarii contractelor de cesiune a drepturilor de televiziune, reprezentarea Ligii in litigiile arbitrale internationale de competenta TAS. O reala provocare a fost organizarea licitatiilor privind drepturile TV ale LPF (scrierea caietului de sarcini, urmarea procedurii de licitatie, incheierea contractelor si negocierea acestora). Pentru a sublinia importanta acestei operatiuni, mentionez ca valoarea insumata a celor doua contracte este de peste 200 de milioane de euro, suma care plaseaza Romania pe locul 11 in competitiile europene si datorita careia numeroase cluburi din primul esalon fotbalistic au putut sa-si continue activitatea sportiva in conditiile crizei financiare globale. Daca la toate acestea adaugam si activitatile de reprezentare a Ligii la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Laussane, precum si problemele aferente gestiunii drepturilor TV in raport cu normele ce reglementeaza aspecte concurentiale, putem sa desprindem cel putin o imagine preliminara a activitatii mele in domeniul dreptului sportului.

RRDA: Ati fost consultat si cu privire la proiectele de legiferare in domeniul sportului? Va rog sa ne spuneti care sunt actele normative majore care reglementeaza activitatea sportiva in Romania.

CC: Am participat activ la amendarea Legii nr. 4/2000 privind prevenirea si combaterea violentei cu ocazia competitiilor si jocurilor sportive. Astfel, textul de lege al infractiunii de tip „pitch invasion”, cum este definita de FIFA si UEFA – patrunderea fara drept in incinta terenului de joc – pe care l-am redactat impreuna cu dl. Sorin Satmari si propus Comisiei Parlamentare a ramas nemodificat, devenind text de lege. Notiunea se regaseste in art. 321 alin. (1) din legea amintita si este descrisa in urmatorii termeni: „Patrunderea sau incercarea de patrundere fara drept, prin orice mijloace, pe suprafata de joc constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la un an si masura interzicerii accesului la competitiile sportive pe o perioada de la un an la 2 ani.” Reglementarea principala care normeaza relatiile sportive in Romania este, fara indoiala, Legea nr. 69/2000 a educatiei fizice si sportului. In baza acesteia s-au redactat regulamentele si statutele federatiilor sportive infiintate pe diferite ramuri, un alt izvor formal al dreptului sportului. Exista si o legislatie „secundara” care, desi are un alt obiect de reglementare, contine norme care intereseaza direct domeniul sportiv: Legea nr. 4/2000 privind prevenirea si combaterea violentei cu ocazia competitiilor si jocurilor sportive, Legea nr. 104/2008 privind Sportul, de la joc si competitie la dreptul afacerilor prevenirea si combaterea producerii si traficului ilicit de substante dopante cu grad mare de risc sau Legea nr. 504/2002 a audiovizualului.

[*] Ciubota Catalin-Ion este avocat, doctor in drept, cercetator stiintific, specializat in domeniile dreptului civil, comercial, dreptului proprietatii intelectuale si dreptului sportului. Este, de asemenea, arbitru in cadrul Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA). In domeniul dreptului sportului a asigurat asistenta juridica calificata pentru cluburile de fotbal romanesti, jucatori si agenti in litigii, care a determinat competenta organelor jurisdictionale de specialitate interne cat si internationale (Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Laussane, in principal). Este consultantul Ligii Profesioniste de Fotbal din Romania in problematica gestiunii colective a drepturilor audio-vizuale ale cluburilor de fotbal din cadrul Ligii 1 din anul 2007 si pana in prezent. In anul 2009 a obtinut titlul de doctor in stiinte juridice cu tema „Clauzele abuzive in contracte” sustinuta in cadrul Institutului de Cercetari Juridice al Academiei Romane.

Pentru a consulta Interviul in intregime va recomandam Revista Romana de Drept al Afacerilor nr. 10/2012.

Foto

Share this Post

About wkro

WOLTERS KLUWER ROMÂNIA este parte a grupului multinaţional Wolters Kluwer, cunoscut pe piaţa internaţională ca unul dintre cei mai mari furnizori de informație specializată, produse şi servicii dedicate profesioniştilor.