The Chamber – Camera mortii (1996)

Wkro/ April 25, 2014/ Filme de vazut

The ChamberAutor: Stefan GHEORGHIES

Time is running out.

Pedeapsa capitala reprezinta o solutie radicala in a pedepsi o persoana pentru infractiunile comise. Din variate puncte de vedere, dreptul la viata este incalcat chiar de catre instantele statului care decid condamnarea, iar daca ar fi sa aducem in discutie argumentul religios, pedeapsa capitala depaseste granitele instituite omului. Fara indoiala, pedeapsa capitala reprezinta o masura venita in sprijinul tragerii la raspundere a persoanelor deosebit de periculoase care, in viziunea legiuitorului statului respectiv, nu mai pot fi reabilitate si reprezinta o povara pentru societatea in care traiesc.

The Chamber, in regia lui James Foley, urmareste povestea unui membru al clanului rasist Ku Klux Klan acuzat, judecat si condamnat la moarte pentru un un atentat soldat cu moartea a doi copii. Intr-o asteptare care dureaza ani de zile, Sam Cayhall (Gene Hackman) primeste in sfarsit comunicarea datei executiei sale.

Adam Hall (Chris O’Donnell) este un avocat la inceput de cariera, un tip ambitios care nu cunoaste inca rigorile lumii in care intrase. Istoricul sau viza absolvirea unei facultati de drept de prestigiu, un post de avocat la o firma de avocatura, dar si o copilarie dificila marcata de sinuciderea tatalui sau. Nu mare ii este mirarea atunci cand afla la inmormantarea tatalui ca are un bunic in viata, nimeni altul decat condamnatul la moarte Sam Cayhall. La inceput ultragiat de acest adevar, Adam decide sa intre in contact cu bunicul sau. Afland si de faptul ca data executiei a fost fixata, decide sa il reprezinte si sa incerce sa il salveze din fata pedepsei capitale. In acest sens, reuseste sa afle ca in spatele atentatului cu bomba soldat cu moartea a doi copii se aflau personaje din acelasi clan mult mai sus-puse. Teoretic, daca Adam reuseste sa dovedeasca faptul ca bunicul sau a fost un simplu executant, pedeapsa capitala ar trebui sa fie inlaturata si inlocuita cu simpla detentie. Misiunea avocatului este una dificila in contextul in care Sam Cayhall nu colaboreaza cu acesta si refuza sa dea numele superiorilor sai.

Chris O'Donnell, Gene Hackman

The Chamber este un film juridic relevant nu numai din perspectiva modului in care se aplica pedeapsa capitala, ci si din perspectiva observarii unui sistem judiciar diferit. In primul rand, avocatul Adam Hall face uz de toate caile de atac posibile. Incepe cu un apel la instanta locala, urca la instanta federala, iar in cele din urma se adreseaza instantei supreme, Curtea Suprema. Desi toate acestea ii resping apelurile de a-i schimba pedeapsa bunicului sau, mai ramane o ultima solutie juridica: aceea de a apela la guvernatorului statului, cel care are puterea de a gratia orice persoana.

Mai mult, Adam ajunge sa colaboreze cu staff-ul guvernatorului in incercarea de a afla cine se facea vinovat cu adevarat de atentatul asupra caruia bunicul sau luase vina. Cu cat patrunde mai adanc in arhivele locale, cu atat sansele ca Sam Cayhall sa nu fie executat cresc. Insa, chiar si aceasta gratiere bazata pe noi dovezi nu este sigura, nu vizeaza nicio obligatie legala asumata de catre guvernator in cazul lui Cayhall, iar deznodamantul filmului aduce o situatie regretabila, dar specifica mediului politic.

Share this Post

About wkro

WOLTERS KLUWER ROMÂNIA este parte a grupului multinaţional Wolters Kluwer, cunoscut pe piaţa internaţională ca unul dintre cei mai mari furnizori de informație specializată, produse şi servicii dedicate profesioniştilor.