The Client – Clientul (1994)

Wkro/ October 6, 2012/ Filme de vazut

The Client

Autor: Stefan GHEORGHIES

Nu tot sistemul judiciar este format din oameni care urmaresc numai spiritul dreptatii atat de vanat de lege. Dincolo de functiile pe care le ocupa, adesea, se ascund si interese personale si, pentru a le atinge, respectivii ar face orice posibil. Tommy Lee Jones il interpreteaza pe Roy Foltrigg, un procuror legendar al vremii, dar si un om care visa la functia de guvernator. Aparitiile sale pe micile ecrane, precum si stilul incisiv de a aborda fiecare caz nu respecta de fiecare data rigorile legii. Diametral opus este cazul avocatei Reggie Love (Susan Sarandon), o persoana aflata dincolo de lumina reflectoarelor ce are de-a face cu diversi clienti mici si nu cunoaste adevaratele lupte care se dau in spatele cortinei. Cum ajung totusi cele doua personaje in acelasi context? Raspunsul este Mark Sway (Brad Renfro), un tanar care asistase impreuna cu fratele sau mai mic la sinuciderea unui avocat. In regia lui Joel Schumacher, The Client urmareste povestea bataliei dusa intre echipa lui Roy Foltrigg si Reggie Love, in incercarea de a-i asigura baiatului cele mai bune conditii de siguranta, dat fiind si interesul mafiei pentru ce a auzit acesta in timpul conversatiei din masina inainte de sinuciderea avocatului.

The Client dezvolta un fir epic concentrat pe mai multe planuri: un prim plan il urmareste pe Mark Sway, de la scenele initiale ale sinuciderii avocatului unui interlop important, pana la finalul fericit pentru toate partile implicate. Mark este un tanar lovit de soarta, cu o mama care lucreaza aproape toata ziua pentru a le asigura copiilor un trai decent. Cu un frate mai mic, Mark simte responsabilitatea de a fi cel mai in varsta, dovada fiind grija pe care i-o arata in timpul internarii in spital a acestuia. Tot din acest motiv se trage si dorinta lui Mark de a apela la ajutorul unui avocat, cu toate ca nu stia foarte bine ce drepturi si ce obligatii are. Astfel intram in al doilea plan, cel care o urmareste pe Reggie Love, o avocata cu nu prea multa experienta, dar condusa de amintirile unui trecut dureros si o pasiune imensa pentru meseria sa. Intamplarea face ca Mark sa apeleze la serviciile sale si, cu toate ca nu cere niciun onorariu, Reggie va demonstra ca in spatele relatiei client-avocat se ascunde, in cazul de fata, un puternic sentiment pentru copiii ce-i fusesera luati de catre fostul ei sot in urma cu multi ani. Al treilea plan este cel care le intersecteaza pe toate, implicit cursa juridica de a-l face pe Mark sa marturiseasca. Roy Foltrigg (Tommy Lee Jones) este condus mai mult de orgoliu decat de profesionalism si incearca prin toate mijloacele sa-l faca pe Mark sa vorbeasca, chiar daca ajunge sa-l trimita in detentie. Lucrurile se complica si mai mult cand in scena intra personajele mafiei, care nu tin cont de lupta Foltrigg-Love, si vor doar ca baiatul sa nu ajunga sa depuna marturie in legatura cu locatia cadavrului unui senator.

The Client se axeaza mai mult pe latura umana a dreptului; pasiunea pentru meserie, iubirea pentru lege si spiritul dreptatii, expresii demult uitate de personaje precum Roy Foltrigg, nu fac decat sa cladeasca din Reggie Love imaginea unui avocat de exceptie care tine cont si de personalitatea clientului si care se axeaza in meseria sa pe increderea reciproca si profesionalism. Nu este de prisos sa fac referire la deznodamantul fericit pentru Mark Sway si familia sa, intrucat, asa cum legea dicteaza, dreptatea va iesi intotdeauna la suprafata.

The Client (1994)

Share this Post

About wkro

WOLTERS KLUWER ROMÂNIA este parte a grupului multinaţional Wolters Kluwer, cunoscut pe piaţa internaţională ca unul dintre cei mai mari furnizori de informație specializată, produse şi servicii dedicate profesioniştilor.

1 Comment

  1. Pingback: The Client (1994) | Cineblog

Comments are closed.