The Interrogation of Michael Crowe – Cazul Michael Crowe (2002)

Admin/ January 24, 2014/ Filme de vazut

The Interrogation of Michael CroweAutor: Stefan GHEORGHIES

The Police Were Not Looking For The Truth… Just A Confession.

Actul de infaptuire al justitiei poate fi adesea unul anevoios. In ciuda bunei-credinte a celor care au datoria de a respecta si aplica legea fara exceptie si fara discriminare, pot interveni anumite elemente care sa deturneze cursul unei urmariri penale, spre exemplu, in directia gresita. Fie ca vorbim despre factorul uman, fie ca aducem in discutie lipsurile unui sistem sau neadaptarea acestuia la realitatile socio-economice, The Interrogation of Michael Crowe relateaza povestea emotionanta a unui copil acuzat, fara drept, de uciderea propriei surori. In regia lui Don McBrearty, productia aduce in atentia publicului maniera neprofesionala, ca sa nu zicem lipsita de orice urma de morala si etica, cu care ofiterii de politie desfasoara ancheta in scopul elucidarii omorului care avusese loc intr-o  noapte aparent linistita intr-un cartier american.

Actiunea debuteaza cu imaginea unei zile normale pentru familia Crowe: doi parinti presati de problemele cotidiene, dar care fac tot posibilul pentru a le asigura totul copiilor, fratele mai mic care are probleme de adaptare la scoala, sora mare, aparent preferata parintilor in viziunea fratelui ei si surioara inocenta, protejata familiei. Ceea ce pare a fi o noapte ca oricare alta se transforma in scurt timp intr-o tragedie in momentul in care parintii descopera a doua zi dimineata corpul neinsufletit al fetei in propria camera, ucisa cu lovituri de cutit intr-o maniera violenta. Ajunsa la locul faptei, politia aplica procedura standard in astfel de cazuri, separand membrii familiei si interogandu-i cu privire la cele intamplate. Insa, Michael Crowe, baiatul, se pare ca atrage atentia negativa a ofiterilor de politie care ancheteaza omorul. Desi specifice varstei, anumite gesturi si fapte ale tanarului il plaseaza pe baiat drept suspect principal. Din acest punct si pana la fortarea lui Michael sa marturiseasca ceva ce nu a facut nu mai este decat un pas. Insa, in cele din urma, instanta judecatoreasca ramane cea care il poate salva pe baiat.

The Interrogation of Michael Crowe este o productie juridica interesanta din perspectiva psihologiei judiciare. Accentul narativ nu cade pe latura juridica a povestii, ci pe modul in care detectivii il forteaza pe baiat sa recunoasca fapta de care nu se facea vinovat. Lipsit de cele mai elementare drepturi, precum dreptul de a fi asistat de un avocat, Michael cedeaza presiunilor ofiterilor de politie. Poate ca vorbim despre reaua-credinta a acestora, poate despre incompetenta, insa tortura psihica la care este supus Michael denota o lipsa totala de profesionalism. Acestia considera atitudini si gesturi specifice varstei, precum tachinarile sau conflictele dintre frati, drept fundamentele motivarii omorului. Baiatul este lipsit de orice aparare in fata politistilor, nu stie sa se comporte intr-un cadru in care viata sa depinde de ceea ce declara.

The Interrogation of Michael Crowe

Interesant este si faptul ca filmul este inspirat de o poveste reala si ca astfel de cazuri probabil ca au existat si inca exista, indiferent de sistemul de drept de care vorbim. In cazul de fata vorbim despre o final relativ fericit in care instanta de judecata actioneaza ca o veritabila salvatoare a tanarului din fata unui destin sumbru. Insa, dincolo de deznodamantul fericit, trebuie pusa urmatoarea problema: sunt drepturile persoanei cu adevarat respectate atunci cand se impune acest lucru?

Share this Post

2 Comments

  1. Interesanta recenzie, voi cauta filmul. Am o mica mentiune: termenul “finalitate” nu este utilizat in articolul de mai sus conform sensului sau, acela de “scop”. Probabil ati dorit sa spuneti “final”, “deznodamant”, dar in niciun caz finalitate.

    1. Mulțumesc pentru apreciere. Referitor la sensul termenului „finalitate”, țin să vă dau dreptate. Eu am folosit într-un sens foarte larg „finalitate” în acel context și cred că sunteți de acord cu mine că în limbajul de zi cu zi sunt puțini care fac diferența între finalitate, deznodământ sau final. În orice caz, voi ruga să se efectueze modificarea în text.

Comments are closed.