The Man Who Sued God – Omul care s-a judecat cu Dumnezeu (2001)
Autor: Stefan GHEORGHIES
They’re praying to God. They should be praying for better lawyers.
Oricine poate fi chemat in fata instantei de judecata pentru a fi tras la raspundere pentru prejudiciul cauzat. Regula aceasta comporta anumite exceptii de rigoare, insa esentiala pentru actul de infaptuire a justitiei este tocmai aceasta aptitudine a persoanei al carei drept este nerecunoscut sau incalcat de a obtine concursul fortei statului in solutionarea conflictului juridic.
The Man Who Sued God, in regia lui Mark Joffe, aduce in discutie un aspect interesant al contractelor de asigurare. Am putea extinde dezbaterea asupra tuturor contractelor, intrucat clauza care face obiectul procesului personajului principal are in vedere o cauza exoneratoare de raspundere. Forta majora, definita drept orice eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil si inevitabil, sta la baza clauzei „Act of God” din contractul de asigurare de bunuri in care Steve Myers (Billy Connolly) este parte.
Actiunea se desfasoara intr-un orasel de coasta in care Steve Myers, un fost avocat retras din activitate pentru a se dedica pescuitului, isi duce traiul de zi cu zi. Divortat, dar in relatii stranse cu fosta sotie si fiica lor, barbatul este dependent de ambarcatiunea care in acelasi timp reprezinta si locul sau de munca si domiciliul sau. Insa, in timpul unei furtuni ambarcatiunea este lovita de fulger, iar explozia cauzata de acesta distruge barca in intregime. La inceput optimist in legatura cu recuperarea banilor din asigurare, Steve constata ca in cazul contractului sau devine aplicabila clauza „Act of God”, care din cauza unor evenimente externe, imprevizibile, absolut invincibile si inevitabile nu obliga firma de asigurari sa il despagubeasca pentru prejudiciul suferit. Revoltat de raspunsul primit, fostul avocat decide sa il dea in judecata pe Dumnezeu, chemand in fata instantelor reprezentantii tuturor bisericilor. Sustinand ca acestia din urma actioneaza drept reprezentanti ai lui Dumnezeu pe pamant, Steve va trebui sa isi construiasca un caz solid pentru a oferi substanta acestui proces.
The Man Who Sued God este un film juridic relativ bun. Ideea dezvoltata este una interesanta in contextul in care vorbim despre un aspect al dreptului civil si nu numai, care este mai mult decat lamurit. Bineinteles, in productiile cinematografice orice este permis, iar personajul principal incearca sa demonstreze ca exista o legatura intre actiunea lui Dumnezeu si prejudiciul suferit prin distrugerea ambarcatiunii sale. Dincolo de aspectul insa comic al situatiei, Steve doreste sa atraga atentia asupra activitatii firmelor de asigurari. Folosind aceasta clauza, care in opinia sa este una abuziva, acestea nu urmaresc decat obtinerea de profit.
In cazul acestui film ar mai fi de punctat si reactia instantei de judecata in momentul in care Steve Myers introduce cererea de chemare in judecata. Dincolo de faptul ca povestea este creata pentru a fi proiectata pe micul sau marele ecran, dincolo de diferentele procesuale in legislatiile altor state, judecatorul in fata caruia ajunge dosarul ofera o deschidere fara precedent fata de pretentiile fostului avocat. Desi erau dezbatute chestiuni abstracte, imposibil de materializat, argumentarea si insiruirea logica de evenimente reusesc sa convinga magistratul sa ofere credibilitate acestui proces. Pentru Steve nu mai ramane decat o singura misiune acum: de a aduce in fata instantei de judecata destule probe pentru a-si sustine pretentiile.