The Ox-Bow Incident (1943)

Wkro/ June 26, 2014/ Filme de vazut

The ox bow incidentAutor: Stefan GHEORGHIES

 LYNCH LAW RULES THE MOB!

Intr-o societate civilizata legea trebuie sa guverneze fiecare raport social, fiecare membru al societatii trebuie sa se supuna legii si sa nu isi ia dreptatea in propriile maini. Suprematia legii asupra individului nu trebuie sa primeasca loc de exceptii, iar persoanele numite pentru a indeplini cuvantului acesteia trebuie sa fie constiente de misiunea pe care o au.

The Ox-Bow Incident, in regia lui William A. Wellman, urmareste un eveniment izolat din salbaticul vest american atat de celebru. In contextul unui stat in care legea era cea care guverna prin intermediul organelor competente instituite in acest sens, cetatenii de rand ai unui oras american izolat decid sa isi infaptuiasca singuri actul de justitie. Constienti de gravitatea faptelor, acestia nu numai ca ignora prevederile legale, dar incalca norme morale si sociale dintre cele mai grave. Nici dreptul la viata nu poate opri acesti oameni condusi de setea de razbunare si care au in frunte un fost ofiter din armata care, fara indoiala, poarta sechelele razboiului.

Intr-o zi ca oricare alta, un barbat da buzna in barul orasului anuntand faptul ca un cetatean fusese impuscat in cap, iar vitele acestuia fusesera furate. In acest haos in care seriful nu era de gasit, iar judecatorul orasului nu avea nicio autoritate pentru a lua vreo masura imediata, se formeaza un mic grup care intentioneaza sa gaseasca ucigasul si sa il execute pe loc prin spanzurare. Vocile care erau impotriva acestei veritabile revolte sociale sunt insa neputincioase in contextul in care in demersul barbatilor se alatura si un fost ofiter din armata. Acesta preia controlul grupului si decide sa ignore atat sfatul judecatorului de a astepta revenirea serifului, cat si parerile celor care afirmau ca aceasta actiune reprezinta, in fond, aceeasi infractiune care fusese savarsita atunci cand concetateanul fusese omorat. Nu dureaza mult pana ca grupul sa porneasca in cautarea ucigasului si undeva spre miezul noptii dau peste trei barbati care innoptau in mijlocul padurii. Ofiterul aflat la conducere nu are de gand sa asculte povestile celor trei, iar acum executiile acestora, in aparenta nevinovati, sunt mai mult decat inevitabile.

The ox-bow incident

The Ox-Bow Incident este un film juridic care pune accentul pe rolul legii intr-o societate moderna. Deznodamantul este cel mai edificator in acest sens, aratand faptul ca legea este instituita tocmai pentru a preveni ca fiecare persoana sa isi infaptuiasca propria justitie. Omul este supus greselilor, este supus influentelor diverselor stari afective provocate de diversi factori externi, este guvernat de prejudecati si de ganduri subiective. Toate aceste componente devin elemente ale faradelegii la care barbatii iau parte atunci cand ii captureaza pe cei trei nevinovati. Faptul ca acestora nu li se respecta niciun drept, faptul ca acestora li se refuza dreptul la un proces pentru a stabili daca sunt sau nu vinovati pentru omor, ilustreaza tocmai defectele umane la care ar fi supus procesul de infaptuire al justitiei personale.

Share this Post

About wkro

WOLTERS KLUWER ROMÂNIA este parte a grupului multinaţional Wolters Kluwer, cunoscut pe piaţa internaţională ca unul dintre cei mai mari furnizori de informație specializată, produse şi servicii dedicate profesioniştilor.