The Paper Chase (1973)

Wkro/ February 16, 2013/ Filme de vazut

The paper chaseAutor: Stefan GHEORGHIES

Deseori alegerile pe care le facem in ceea ce priveste viitorul nostru se bazeaza pe analize personale profunde. Insa chiar si aceste raportari la trasaturile personale, preferinte si activitati desfasurate nu pot fi in totala concordanta cu alegerile facute. Anul I la drept testeaza din temelii personalitatea oricarui student care isi doreste cu adevarat sa profeseze intr-un viitor frumos si indepartat in domeniu. Schimbarile radicale, in special in ceea ce priveste terminologia juridica, nu pot decat sa contribuie la nasterea unui adevarat test de anduranta. The Paper Chase, in regia lui James Bridges, urmareste parcursul plin de evenimente al unui student boboc din cadrul Facultatii de Drept Harvard, aceasta celebra institutie de invatamant universitar despre care se spun numai lucruri frumoase. Insa dincolo de imaginea unui mediu elitist se ascund si experientele personale ale lui James Hart, un tanar care nu cunoaste rigorile legii, care nu intelege inca de la bun inceput adevaratul sau statut. Inevitabil, Hart va ajunge sa treaca printr-un proces de initiere care-l va purta spre atingerea unui statut mult visat, marcat de sacrificii si multe nopti nedormite.

James Hart (Timothe Bottoms) nu provine dintr-o familie instarita si nici nu cunoaste sensul unei „traditii juridice” din bunici sau alte rude apropiate. Statutul de student in anul I la drept, la Harvard, nu reuseste sa starneasca in mintea barbatului decat un sentiment de confuzie totala, de haos generalizat. Dincolo de cursurile cu materie dificil de aprofundat, tanarul se va trezi pus in fata unei incercari cu adevarat interesante: cursul „Contracte” tinut de catre Charles W. Kingsfield Jr. (John Houseman). Kingsfield este o adevarata legenda printre studentii de la drept, iar Hart ajunge in curand sa dezvolte o adevarata obsesie pentru profesorul sau. Dorinta de a iesi in evidenta in fata unui om pe care il considera o personalitate de geniu pune stapanire pe tanarul student. Insa aceasta obsesie nu este compatibila cu relatia pe care acesta o dezvolta cu Susan Fields (Lindsay Wagner), nimeni alta decat fiica profesorului Kingsfield. Prins intre doi Kingsfields, James va trebui sa gaseasca o solutie magica care sa-i permita sa gaseasca linistea de care are nevoie pentru a trece de examene cu bine.

The Paper Chase este un film cu tematica juridica care dezvolta perspectiva studentului la drept intr-o institutie de elita. E aproape imposibil ca pe parcursul filmului sa nu compari imaginea utopica a facultatii de la Harvard cu sistemul imbatranit prezent in facultatile noastre. Insa, in fond, The Paper Chase este un film menit sa atraga atentia, dovada fiind si premiul Oscar castigat de catre John Houseman pentru interpretarea sa magistrala. Reale sau nu, discutiile juridice purtate la un nivel inalt intre studentii de la Harvard nu pot decat sa starneasca un sentiment de bucurie in sufletul oricarui cinefil student la drept. Inevitabil se ajunge si la o comparatie intre legile de peste ocean si cele prezente in tara noastra; filmul lui James Bridges devine astfel o sursa buna de speculatii si interpretari de termeni juridici.

The paper chase

James Hart, personajul in jurul caruia se invarte intreaga poveste, porneste de la statutul de anonim si ajunge intr-un final sa fie admirat de intreaga facultate. Dorinta de a intra printre cei mai buni il tine treaz nopti la rand, ii afecteaza relatia cu fiica profesorului, insa rezultatul este unul surprinzator. James ajunge sa nu mai puna pret pe notele obtinute; folosind o exprimare mai metaforica, James transcende in absolutul juridic in care studentul invata din purul sentiment de placere. E greu de altfel sa ignori perspectiva din The Paper Chase asupra studentului de la Harvard; pe alocuri ti se lasa impresia ca lumea sta in loc pentru James Hart, iar Harvard devine punctul zero in care se strange toata atentia lumii.

Share this Post

About wkro

WOLTERS KLUWER ROMÂNIA este parte a grupului multinaţional Wolters Kluwer, cunoscut pe piaţa internaţională ca unul dintre cei mai mari furnizori de informație specializată, produse şi servicii dedicate profesioniştilor.