The Pelican Brief – Dosarul pelican (1993)

Wkro/ September 29, 2012/ Filme de vazut

The Pelican Brief - Dosarul Pelican

Autor: Stefan GHEORGHIES

Deseori calea moralitatii devine prea putin importanta pentru politicienii de pretutindeni, iar voturile devin un fel de afacere elaborata menita sa asigure victoria la urmatoarele alegeri pentru oamenii potriviti. Mai putin intalnit este si cazul juristilor care trec de cealalta parte a barierei si isi pun la bataie toate cunostintele pentru a-si duce la bun sfarsit contractele murdare incheiate cu diversi clienti la fel de suspecti precum si munca lor. In acest loc in care nici macar legea nu mai poate face nimic pentru a aduce dreptatea si pentru a o aplica, cine altcineva decat un student de la drept (care abia ia contact cu aceasta lume guvernata de legi si care invata inca din primii ani de studiu importanta valorilor morale in aplicarea acestora), ar putea sa restabileasca normalitatea intr-o lume guvernata de afaceri ascunse nestiute de alegatori?

Actiunea filmului The Pelican Brief (Dosarul Pelican) are loc in SUA si se centreaza in jurul unei studente la drept, Darby Shaw (Julia Roberts), aflata intr-o relatie cu un profesor de la facultate si care, aparent, duce o viata linistita in procesul devenirii unei viitoare juriste. Nimic nu pare iesit din comun pana in momentul in care o stire de ultima ora incepe sa faca senzatie prin cercurile juridice si nu numai: asasinarea a doi judecatori de la Curtea Suprema de Justitie americana, autorul fiind necunoscut inca serviciilor secrete. Profitand la maximum de dreptul ei la informare, Darby Shaw incepe sa scotoceasca diverse dosare in care apar numele celor doi judecatori si, astfel, dupa zile de pus cap la cap toate detalii, aceasta scrie o scurta informare cu privire la adevarul din spatele asasinatelor. Nimeni nu crede, pentru moment, in veridicitatea documentului scris de tanara studenta, insa profesorul acesteia, Thomas Callahan (Sam Shepard), inmaneaza dosarul unui prieten avocat din FBI. Astfel documentul ajunge in mainile superiorilor, este trimis la CIA, dar si pe masa presedintelui SUA, al carui nume apare des enuntat in respectiva scriere. La scurt timp, Thomas Callahan este ucis in urma exploziei unei bombe plasate in masina sa personala, iar Darby Shaw se trezeste intr-o cursa nebuna pentru supravietuire; in cele din urma ajunge sa ia legatura cu un cunoscut jurnalist, Gray Grantham (Denzel Washington), care ii promite ca o va proteja si ca ii va publica povestea. Insa inainte de toate, cei doi vor fi nevoiti sa supravietuiasca luptei cu serviciile secrete ce au primit ordin sa-i lichideze.

The Pelican Brief - Dosarul Pelican

 The Pelican Brief dezvolta un fir narativ cum demult nu am mai vazut la productiile contemporane. Pur si simplu povestea este atat de incalcita incat nici dupa o noapte de somn nu poti deslusi toate detaliile care au aparut, la un moment dat, in film. Insa toate aceste povesti complexe nu fac decat sa confere savoare intregii actiuni, deznodamantul fiind unul intr-adevar salvator pentru cele doua personaje. Nu numai ca dreptatea este reinstaurata prin intermediul unor simpli oameni care au luptat cu un intreg sistem corupt, dar arata ca este nevoie si de dedicare si pasiune din partea acestora; Gray Grantham este, pe de o parte, un jurnalist de exceptie care a demascat multe nedreptati, iar pe de alta parte, Darby Shaw este o studenta eminenta care viseaza dreptul noaptea, iar a doua zi dimineata transpune pe hartie ce a visat. Nici nu ma mira faptul ca The Pelican Brief este inspirat dupa cartea lui John Grisham, intrucat rareori avem de-a face cu un scenariu atat de complex si de spectaculos precum cel din film. Cat despre Alan J. Pakula, regizorul The Pelican Brief, urmarindu-i lista filmelor pe care le-a adus in atentia spectatorilor nu pot decat sa remarc o afinitate pentru aceasta impletire a legii cu cinematografia.

Este imperativa o vizionare a The Pelican Brief, nu neaparat datorita aspectului juridic al filmului, cat povestii in care nici macar cei mai puternici oameni ai statului nu pot sta in calea dreptatii atat de mult vanata in orice sistem legislativ. Cu un Denzel Washingon si o Julia Roberts in floarea varstei, in puterea actoriei, era imposibil ca The Pelican Brief sa nu aiba de profitat de pe urma unui scenariu perfect.

The Pelican Brief (1993)

Share this Post

About wkro

WOLTERS KLUWER ROMÂNIA este parte a grupului multinaţional Wolters Kluwer, cunoscut pe piaţa internaţională ca unul dintre cei mai mari furnizori de informație specializată, produse şi servicii dedicate profesioniştilor.

1 Comment

  1. Pingback: The Pelican Brief (1993) | Cineblog

Comments are closed.