The People vs. Larry Flynt – Scandalul Larry Flynt (1996)
Autor: Stefan GHEORGHIES
You may not like what he does, but are you prepared to give up his right to do it?
In fiecare societate considerata civilizata rolul exercitiului drepturilor si libertatilor fundamentale trebuie sa fie unul esential. Dincolo de cadrul legislativ care trebuie sa le prevada in mod expres, statul trebuie sa fie cel care asigura deplina exercitare si respectare a efectelor pe care acestea le produc. Insa, de-a lungul istoriei, natiunile care se considerau a fi printre cele mai evoluate din aceasta perspectiva au fost si cele care s-au aflat in mijlocul unor procese care vizau in mod indirect acest exercitiu al drepturilor si libertatilor.
The People vs. Larry Flynt, in regia lui Milos Forman, nu este o productie cu tematica juridica exemplara, insa mesajul pe care aceasta il transmite este unul puternic. Libertatea de exprimare trebuie respectata de catre fiecare cetatean, de catre fiecare autoritate publica centrala sau locala, de statul in sine.
In SUA anilor `70, Larry Flynt (Woody Harrelson) era patronul mai multor cluburi de noapte in care publicul predominant era format din persoane de sex masculin. In urma unor discutii cu apropiatii sai, Larry decide sa puna bazele unei mici brosuri cu continut pentru adulti, iar rezultatul initial depaseste orice asteptari. Mica brosura ajunge sa fie cumparata in localitatile vecine, starnind interesul unei anumite categorii de cititori. Nu dureaza mult pana ca excentricul Larry sa organizeze o mica redactie alaturi de apropiatii sai, iar brosura sa se transforme intr-o revista in toata regula, raspandita pe intreg teritoriul tarii. Succesul il transforma in milionar peste noapte, iar acest fapt atrage si o serie de procese in care Larry ajunge sa fie condamnat in mod nelegal. Revolta anumitor categorii de oameni cu privire la revista cu continut pe adulti il poarta pe acesta in numeroase procese, iar de fiecare data atitudinea de sfidare fata de autoritati ii aduce o serie de condamnari. In urma unei tentative de asasinat Flynt ramane paralizat de la brau in jos. Din acest moment si pana cand Larry atinge o anumita maturitate care se impunea, lupta cu sistemul pentru apararea libertatii de exprimare, atat pentru revista sa, cat si pentru cetateanul de rand, il va purta pana in fata Curtii Supreme de Justitie.
The People vs. Larry Flynt este un film juridic bun spre foarte bun datorita mesajului pe care il poarta. Bineinteles, daca facem abstractie de maniera excentrica in care se deruleaza actiunea, putem delimita cateva aspecte esentiale. Primul vizeaza faptul ca intr-o societate care se considera civilizata, libertatea de exprimare trebuie sa fie absoluta, in viziunea lui Flynt. Facem din nou abstractie de anumite situatii in care se impune restrictionarea acestei libertati, situatii cunoscute si reglementate in prezent. Larry Flynt lupta pentru ca libertatea de exprimare sa fie recunoscuta fiecarui cetatean. Faptul ca revista sa cu continut pentru adulti nu atrage simpatia tuturor cetatenilor sau starneste reactii vehemente din partea reprezentantilor bisericii nu trebuie sa constituie un motiv pentru ca aceasta sa fie interzisa.
Al doilea aspect are in vedere atitudinea pe care patronul revistei o are fata de instanta de judecata. Desi asistat de un avocat specializat in astfel de litigii, Larry se dezlantuie in fata magistratilor, iar discursul sau, desi in termeni comuni si logic, nu respecta solemnitatea pe care o impune un proces. De altfel, barbatul ajunge chiar sa fie privat de libertate prin internarea intr-un centru medical destinat recuperarii pacientilor cu tulburari psihice.
Al treilea aspect, si poate cel mai important, intervine in momentul in care Larry Flynt depaseste etapa din viata sa marcata de ruperea totala de realitate. In aceasta faza, Larry apeleaza la judecata Curtii Supreme de Justitie. Desi mesajul sau era unul clar, in acest moment paseste in fata avocatul sau, Alan Isaacman (Edward Norton), care tine o pledoarie superba in fata completului de judecata.