The Trial – Procesul (1993)

Wkro/ May 9, 2014/ Filme de vazut

The TrialAutor: Stefan GHEORGHIES

Arrested and prosecuted. But for what he does not know.

Intr-o societate civilizata orice sistem judiciar este instituit in baza legii. Legea este cea care stabileste actorii acestui sistem, modul in care activitatea se desfasoara in cadrul acestuia, precum si procedurile speciale. Procesul, fie el civil sau penal, se axeaza pe existenta unor probe temeinice care sa demonstreze pretentiile partilor, urmand ca aceste probe sa fie administrate conform literei legii.

The Trial, in regia lui David Jones, este o ecranizare a romanului cu acelasi nume semnat de catre Franz Kafka care duce la un cu totul alt nivel orice discutie de natura juridica. Intr-o poveste presarata cu un necunoscut care domneste asupra personajului principal, orice cunostinte despre sistemul judiciar normal, real sunt inlaturate, iar noul peisaj juridic arunca actiunea intr-o coordonata la prima vedere rupta de lumina zilei. The Trial reprezinta o adaptare a unui roman unic care nu face decat sa trimita cititorul intr-o lume a necunoscutului absolut.

Joseph K. (Kyle MacLachlan) este un inalt functionar al unei banci care se trezeste intr-o dimineata oarecare pus sub arest. Intrebati de motivul pentru care este arestat, cei doi barbati care il supravegheau pe Joseph in propria sa casa ii comunica ca misiunea lor nu consta decat in a-l pune sub arest, necunoscand motivul din spatele masurii. Pe masura ce ziua avanseaza si, in cele din urma discutand cu inspectorul venit sa ii comunice de asemenea barbatului ca este arestat, personajul central se loveste de aceeasi lipsa de motiv pentru arestul sau. Fiind citat ulterior la procesul sau intr-un cartier marginas al orasului, intr-o cladire care parea a fi pe punctul de a se darama, Joseph se trezeste in fapt in fata unei instante de judecata rupta de rigorile pe care le cunostea pana atunci. Legea lipseste cu desavarsire in acest peisaj aparent dominat de necunoscut si depravare. Pe masura ce procesul avanseaza si presiunile asupra sa cresc, Joseph ajunge in contact cu diverse personaje esentiale in procesul sau. In continuare necunoscut, motivul pentru care este judecat ramane o amintire indepartata in contextul in care barbatul se apropie de pronuntarea hotararii.

The Trial reprezinta un film juridic de exceptie si o adaptare mediocra spre buna a romanului cu acelasi nume. Argumentand cele doua aprecieri, am putea afirma ca, rupt din contextul faptului ca The Trial este o adaptare, filmul aduce in atentia cinefililor un sistem judiciar fascinant din pricina haosului aparent care domneste. In fond, un veritabil sistem bine gandit care nu urmarea decat pedepsirea ireversibila a acuzatilor si rupt de orice realitate legislativa, acesta era guvernat de ideea ca orice inculpat este vinovat. A doua apreciere are in vedere faptul ca filmul din 1993 nu s-a bucurat de un succes remarcabil. Trebuie avut in vedere si faptul ca exista o adaptare din 1962 a aceluiasi roman, insa ramane la latitudinea fiecaruia sa stabileasca care adaptare este mai reusita.

Kyle MacLachlan

Din punct de vedere juridic, vorbim despre o instanta de judecata guvernata de depravare si numeroase necunoscute. Legea aplicabila reprezinta un aspect neimportant in imaginea de ansamblu a acestui sistem. In mare, orice inculpat are dreptul de a fi reprezentat de catre un avocat. Insa, fiind vorba despre un sistem judiciar marcat de subiectivism, existenta acestui avocat este la fel de relativa precum probele inexistente pe baza carora ar fi trebuit sa fie fondate acuzatiile. Sa nu uitam faptul ca nici acuzatiile nu sunt cunoscute publicului si nici macar inculpatului. Bineinteles, in tot acest peisaj marcat de un haos care se dovedeste in cele din urma a fi unul controlat, intervine un personaj care ne arunca o mica idee despre bazele acestui sistem, implicit un preot, in teorie responsabil cu incarcerarea celor condamnati. Din nou, existenta acestei preot este pusa sub semnul intrebarii daca este sa tinem cont de deznodamantul filmului. Fara indoiala, The Trial reprezinta un film juridic care pune accentul si pe alte aspecte ale unui sistem judiciar ascuns de privirile societatii civilizate.

Share this Post

About wkro

WOLTERS KLUWER ROMÂNIA este parte a grupului multinaţional Wolters Kluwer, cunoscut pe piaţa internaţională ca unul dintre cei mai mari furnizori de informație specializată, produse şi servicii dedicate profesioniştilor.