The Trial – Procesul (2010)

Wkro/ September 19, 2014/ Filme de vazut

the-trialAutor: Stefan Gheorghies

A lawyer ready to die takes one final case: the trial of his life.

Echilibrul dintre viata personala si cea profesionala trebuie sa fie intotdeauna unul precis si, pe cat posibil, cat mai previzibil pentru viitorul apropiat. Ruptura care s-ar produce in realitatea personala a celui care detinea echilibrul pana in acel moment ar putea avea consecinte nefaste asupra carierei, familiei sau tuturor celor din jurul sau.

The Trial, in regia lui Gary Wheeler, urmareste povestea unui avocat care se lupta cu suferinta cauzata de pierderea propriei familii in urma cu ceva timp. Aceasta suferinta depaseste sfera personala a barbatului si il forteaza sa se retraga timpuriu din practica.

Povestea il urmareste pe Mac (Matthew Modine), un avocat ajuns la capatul puterilor dupa ce sotia si cei doi fii murisera in circumstante tragice. Ceea ce pare a fi ultima sansa de a pune capat unei suferinte se transforma in mod imprevizibil intr-o sansa de salvare.

Fiica unui puternic om de afaceri este omorata, iar prietenul acesteia este principalul suspect in cauza. Fortat intr-o anumita masura de catre judecator sa preia apararea baiatului, Mac constata ca va trebui sa se desprinda macar temporar de vechile amintiri pentru a fi capabil sa isi reprezinte in mod corespunzator clientul. Viata acestuia din urma depinde de modul in care avocatul va gestiona aceasta situatie la limita in care fiecare proba poate rasturna acuzatiile procurorului.

The Trial este un film juridic decent care urmareste doua planuri existentiale. Pe de o parte avem cazul prietenului acuzat de uciderea fetei care risca pedeapsa capitala, iar pe de alta parte avem revenirea avocatului „printre cei vii”, inapoi in practica care l-a facut consacrat. Poate ca o parte din acest merit revine si judecatorului care ia decizia de a-i atribui cazul lui Mac, cunoscand dificultatea sporita a acestuia, dar si faptul ca avocatul are capacitatea profesionala de a duce la bun sfarsit o asemenea cauza. Treptat, Mac reintra in scena judiciarului, apeland la calitatile care l-au consacrat de-a lungul carierei sale. Insa, dincolo de profesionalismul sau, este nevoie de ajutorul unor alti specialisti care sa ii sustina apararea tanarului client.

The Trial

Poate ca unul dintre cele mai importante mesaje pe care filmul le transmite tine mai mult de latura umana a fiecaruia dintre noi. Mac era un avocat pierdut in suferinta cauzata de pierderea celor dragi, un loc in care se simtea captiv, iar orice tentativa de a trece mai departe era sortita esecului. Cariera sa este prima care are de suferit, iar inactivitatea nu face decat sa contribuie la acest peisaj cumva sumbru care plana asupra lui Mac. Revenirea sa in sala de judecata este remediul de care avea nevoie, iar cauza in care este angajat consuma o foarte mare parte din timpul pe care acesta il aloca suferintei. De altfel, mesajul final al filmului este unul optimist in cel mai bun caz: avocatul ajunge la concluzia ca etapa suferintei a fost necesara in procesul de jelire a celor dragi, insa este timpul sa treaca mai departe, sa revina la activitatea de zi cu zi, intrucat trebuie sa existe un motiv pentru care acesta a supravietuit acelor momente tragice.

Share this Post

About wkro

WOLTERS KLUWER ROMÂNIA este parte a grupului multinaţional Wolters Kluwer, cunoscut pe piaţa internaţională ca unul dintre cei mai mari furnizori de informație specializată, produse şi servicii dedicate profesioniştilor.