West of Memphis (2012)
Autor: Stefan Gheorghies
Justice delayed is justice denied.
Cum ar functiona societatea umana fara existenta legilor, a unui cadru juridic care sa reglementeze fiecare raport intre persoanele care fac parte din diversele sfere de activitate? Care ar fi bazele acestei societati ilicite in care fiecare cetatean ar avea libertate cu adevarat deplina? Intrebarile acestea pot fi adaptate cu usurinta si in situatia legilor defectuoase. Lipsa de viziune a legiuitorului poate produce uneori efecte cu mult mai grave decat inexistenta legilor in sine.
West of Memphis, documentar regizat de Amy Berg, urmareste un caz real care a avut in centru trei adolescenti acuzati si condamnati pentru uciderea cu sange rece a trei copii. In aceasta cauza in care actul de justitie ar fi trebuit dus la bun capat cu buna-credinta, s-a dovedit ca uneori forta opiniei publice poate depasi cadrul legal al procedurilor normale, influentand chiar anumite personaje cu rol decisiv in condamnarile propriu-zise.
West Memphis era un orasel american tipic, linistit, in care cetatenii isi desfasurau activitatile de zi cu zi intr-o rutina deja traditionala. Disparitia a trei scolari starneste insa mari semne de intrebare cu privire la siguranta cetatenilor din acest orasel. Fortele de politie se mobilizeaza exemplar, iar cautarile celor trei copii incep de indata, populatia sprijunind acest demers. Nu dureaza mult si corpurile celor disparuti sunt gasite. Scena infractiunii este una greu de descris, copiii prezentand urme de violenta fizica si abuzuri de natura sexuala. Comunitatea locala este socata, iar politia este intr-o oarecare masura presata sa gaseasca vinovatii. In cele din urma sunt arestati trei adolescenti banuiti de uciderea celor trei copii. Procesul incepe iar marturisirea unuia dintre inculpati semneaza practic condamnarea celor trei la inchisoare pe viata, respectiv pedeapsa capitala pentru liderul acestora.
In aparenta actul de justitie fusese infaptuit, iar cei vinovati fusesera trasi la raspundere pentru faptele lor. Familiile indurerate incepeau sa treaca peste crimele odioase, multumite cu gandul ca dreptatea s-a impartit. Peste ani, cazul inchis reintra de aceasta data in atentia opiniei publice nationale in momentul in care un documentar este difuzat de catre o televiziune importanta. Informatiile publice de la dosarul cauzei sunt reinterpretate de catre o echipa de anchetatori independenti, iar concluziile finale sunt dintre cele mai grave posibile. Fara nicio proba concludenta, directa sau utila, cei trei adolescenti fusesera condamnati pentru crimele pe care e posibil sa nu le fi comis. Mai mult de atat, singura marturisire, cea care de fapt a influentat decizia juriului, fusese obtinuta cu rea-credinta. Ofiterii de politie au influentat si chiar modelat sirul evenimentelor pentru ca intreaga scena sa fie cat mai plauzibila. Ofiterii nu au tinut cont nici de faptul ca suspectul care a marturisit prezenta afectiuni psihice serioase, fiind usor manipulabil. Sub presiunea opiniei publice, procurorul de caz nu a facut decat sa prezinte aceasta marturisire drept o proba decisiva, iar juriul sa nu tina cont de celelalte aspecte si sa semneze practic verdictul final de dinainte de a incepe procesul.
West of Memphis este un documentar de exceptie care demonstreaza cat de fragil poate fi sistemul judiciar in lumina unor neprofesionisti care se lasa influentati de factori externi. Obiectivismul, impartialitatea si, in fond, dreptatea devin concepte indepartate, iar haosul este lasat sa patrunda in actul de justitie. Chestiunile care tin de noroc si ghinion devin aplicabile in contextul in care cei trei acuzati erau considerati de catre mica comunitate niste neadaptati, iar prejudecatile intervin in defavoarea legii.