2033: Drept inapoi in viitor (3). Instantele virtuale

Wkro/ May 8, 2013/ Articole

Dan Stoica, Director General, Wolters Kluwer RomaniaDan Stoica, Director General, Wolters Kluwer Romania

8 Mai, 2033. Astazi, judecatorul este un administrator al unei instante de judecata virtuale, folosind dispozitive conectate prin internet la toate tipurile de media. Scopul activitatii de judecata este acelasi, neschimbat de mii de ani. Doar instrumentele care il ajuta sa isi urmeze vocatia s-au transformat. Pentru a pedepsi, in loc de a bate arcuri si topoare judecatorul foloseste publicitatea universala si matematica daunelor. Pentru a-si publica deciziile, in loc de scrierea pe un papirus, foloseste transmisia directa universala si inregistrarea 3D autentificata. Ca sa administreze probatoriul, in loc de interogatoriul martorilor foloseste instrumente digitale de inregistrare si investigare in timp real. Deciziile sale nu mai sunt bazate pe dispozitia de moment si intuitie. Judecatorul anului 2033 utilizeaza modele matematice complexe care se raporteaza la jurisprudenta altor instante si calculeaza probabilitatile unor evenimente. Si nu mai depinde de posta ca sa comunice cu partile implicate in proces. Scopul fundamental al activitatii de judecata insa nu s-a schimbat. Justitia continua sa fie un echilibru permanent intre adevarul faptelor si interpretarea justa a normelor pentru a imparti dreptatea in mod egal, oricui o cauta.

Mai 2023, undeva in Europa. Cu zece ani in urma, peste o treime din curricula facultatilor de drept este dedicata modului in care instrumentele digitale sunt folosite in activitatea profesionala. Tehnologiile digitale produc zece transformari fundamentale in salile de judecata.

1. Procedurile judiciare folosesc tot mai putine documente tiparite.
2. Inregistrarea marturiilor partilor si expertilor, in cazul probatoriului administrat de parti, asigura transparenta faptelor si o mai buna analiza a contextului probat.
3. Instituirea unor standarde de eficienta privind cheltuirea banului public are ca rezultat inlocuirea unor functii organizationale cu procese interne automate.
4. Traducerea instantanee a documentelor si convorbirilor intr-o alta limba creste expunerea sistemului judiciar la proceduri internationale. Depasirea barierelor lingvistice accelereaza consolidarea valorilor comune europene.
5. Completarea si asamblarea automata a documentelor permit reducerea timpului si a cheltuielilor cu manipularea si arhivarea acestora. Totodata, faciliteaza standardizarea procedurilor si indexarea volumelor mari de informatie.
6. Sistemele de teleconferinta si comunicare peste internet permit o mai buna gestiune a timpului si a interactiunii cu partile procesuale.
7. Stocarea si administrarea datelor in cloud asigura o mai buna securitate a informatiilor si acces in timp real la informatiile publice din dosar, de la orice dispozitiv conectat la internet.
8. Informatiile astfel stocate sunt structurate si etichetate digital pentru a putea analiza si intelege mai bine practica judiciara.
9. Sistemele de certificare a datelor si de securitate informatica devin tot mai sofisticate si mai importante.
10. Rezolvarea online a litigiilor cu o valoare patrimoniala mica este o practica obisnuita.

7 Mai, 2013. Romania. Instantele se afla in dificultate. Justitia sta intr-un echilibru fragil. Penduleaza intre adevarul faptelor din sala de judecata si interpretarea justa a normelor. Volumul activitatilor administrative ale judecatorilor a crescut exponential in ultimii ani. Pe de o parte numarul interactiunilor cu alte institutii este tot mai mare. Pe de alta parte, schimbarile legislative, procedurile interne si sistemele informatice existente mai mult incurca decat ajuta. Noul cod de procedura civila introduce un alt set de variabile necunoscute in sistem. Aceasta se adauga celor doua constante cunoscute si nerezolvate: 1. finantarea deficitara a justitiei si 2. capacitatea redusa a guvernului si a sistemului judiciar de a colabora pentru punerea in practica a proiectelor complexe de infrastructura. In tot acest timp, instrumentele digitale transforma radical lumea din jurul nostru. Publicatiile tiparite se transforma iar educatia isi modifica genomul institutional. Pana si timpul liber este dominat de inventiile ultimului deceniu.

 

Share this Post

About wkro

WOLTERS KLUWER ROMÂNIA este parte a grupului multinaţional Wolters Kluwer, cunoscut pe piaţa internaţională ca unul dintre cei mai mari furnizori de informație specializată, produse şi servicii dedicate profesioniştilor.