2033: Drept inapoi in viitor. (4) Avocatii schimba lumea
Dan Stoica, Director General, Wolters Kluwer Romania
21 Mai, 2033. Intr-adevar, avocatii au schimbat lumea asa cum o stiam acum douazeci de ani. Schimbarea a inceput mai intai cu redefinirea rolului pe care il au in societate. Dupa care au urmat toate celelalte transformari, intr-un ritm ametitor. Astazi intalnesti birouri ale avocatilor traditionali peste tot in mall-uri si banci. Sunt luminoase si primitoare, iar personalul este foarte amabil cu oricine pune intrebarile cele mai trasnite. Un avocat iti poate prezice cu o probabilitate de 95% rezultatul litigiului in care esti implicat, in cateva minute. Avocatura traditionala apune. Tehnologia a transformat lumea si practica avocatiala asa cum o stiam acum o suta de ani. Comunicarea si colaborarea cu clientii si alti avocati se face in timp real, folosind transmisii securizate peste internet. Modul in care sunt produse si asamblate documentele este in mare parte automatizat. Conectarea cu instantele virtuale permite vizualizarea imediata a tuturor procedurilor judiciare in care este implicat clientul. Aplicatii mobile iti permit sa evaluezi instantaneu care sunt potentialele probleme juridice ridicate de un obiect sau de o persoana aflata in apropierea ta. Scopul fundamental al activitatii avocatului insa nu s-a schimbat. De mii de ani regulile clare si egale pentru toti construiesc o lume mai buna. Avocatii sunt si astazi arhitectii regulilor juridice care tin societatea in echilibru. Acest rol ii face de neinlocuit.
Mai 2023. Undeva in Europa. Cu zece ani in urma, peste o treime din curricula cursurilor de formare in timpul stagiului era dedicata modului in care tehnologia transforma practica avocatiala. Avocatura europeana a fost zguduita de impactul legislatiei britanice care a autorizat infiintarea structurilor alternative de avocatura inca din anul 2012. Antreprenori cu abilitati tehnologice si avocati creativi furnizeaza impreuna solutii online care au revolutionat lumea juridica in toata Europa. In Romania sunt trei servicii online care fac viata avocatilor mai usoara:
1. O platforma care permite subcontractarea activitatilor de rutina catre terti si administrarea proiectelor de la distanta.
2. Un serviciu online de asamblare automata a documentelor.
3. O aplicatie software care ofera servicii de informare juridica in timp real pentru antreprenori.
Noile instrumente au condus la aparitia unor materii neconventionale pentru facultatile de drept: managementul informatiilor, gestionarea proiectelor si analiza datelor statistice pentru juristi. Abilitati noi de analiza, colaborare si comunicare sunt necesare pentru a face fata parteneriatelor cu solutiile digitale. Avocatura este o intreprindere orientata catre nevoile clientilor si ale societatii.
20 Mai, 2013. Romania. Regulile juridice declanseaza multe din transformarile care au loc in jurul nostru. Dinamica lumii in care traim este tot mai alerta. O noua dinamica sociala are nevoie de arhitecti care o pot modela. Avocatii se redefinesc odata cu lumea. Sunt ei noii arhitecti ai regulilor juridice care tin societatea in echilibru? De mii de ani regulile clare si egale pentru toti construiesc o lume mai buna. Doar ca uneori generatii intregi le pierd sensul, pentru a porni apoi din nou in aventura descoperirii lor. Aceasta lege naturala nu se schimba. Societatile care si-au construit institutiile si interactiunile pe fundamentul regulilor simple si clare sunt astazi cele mai respectate si mai prospere tari din lume. Incepand de astazi tehnologia ne ajuta colosal memoria colectiva. Acest text va putea fi recitit in luna mai a anului 2033 de orice utilizator de internet.