2034: Drept inapoi in viitor. Programatorii software sunt noii avocati

Wkro/ May 16, 2014/ Articole

Dan StoicaDan Stoica, Director General, Wolters Kluwer Romania

13 Mai, 2034. Intr-adevar, programatorii software au schimbat lumea avocaturii, asa cum o stiam acum douazeci de ani. Schimbarea a inceput mai intai cu introducerea cursurilor de programare la scoala primara. Codul matematic a fost mai usor de invatat decat codul civil, asa incat orele de educatie juridica au devenit vetuste. Dupa care au urmat toate celelalte transformari, intr-un ritm ametior. Astazi intalnesti birouri de consultanta juridica peste tot in mall-uri si banci. Sunt luminoase si primitoare, iar personalul este foarte amabil cu oricine pune intrebarile cele mai trasnite. Un consultant iti poate prezice cu o probabilitate de 95% rezultatul plangerii pe care doresti sa o depui, in cateva minute. Avocatura traditionala a apus. Tehnologia a transformat lumea si practica avocatiala asa cum o stiam acum o suta de ani. Comunicarea si colaborarea cu clientii si echipa virtuala de consultanti se face in timp real, folosind transmisii securizate peste internet. Modul in care sunt produse si asamblate documentele juridice este in mare parte automatizat. Conectarea cu instantele virtuale permite vizualizarea imediata a tuturor procedurilor judiciare in care este implicat clientul. Aplicatii mobile iti permit sa evaluezi instantaneu care sunt potentialele probleme juridice ridicate de un obiect sau de o persoana aflata in apropierea ta. Scopul fundamental al codificarii insa nu s-a schimbat. De mii de ani regulile clare si egale pentru toti construiesc o lume mai buna. Aplicatiile software bazate pe coduri matematice au inlocuit in mare parte metalimbajul juridic. Programatorii sunt astazi arhitectii regulilor care tin societatea in echilibru.

Mai 2024. Undeva in Europa. Cu zece ani in urma, peste o treime din curricula cursurilor de formare in timpul stagiului era dedicata modului in care tehnologia transforma practica juridica. Avocatura europeana a fost zguduita de impactul legislatiei britanice care a autorizat infiintarea structurilor alternative de avocatura inca din anul 2012. Antreprenori cu abilitati tehnologice si avocati creativi furnizeaza impreuna solutii online care au revolutionat activitatea juridica in toata Europa. In Romania functioneaza trei servicii online care simplifica birocratia aplicarii regulilor:

1. O platforma care permite subcontractarea activitatilor de rutina catre terti si administrarea proiectelor de la distanta.
2. Un serviciu online de asamblare automata a documentelor juridice.
3. O aplicatie mobila care ofera servicii de informare juridica in timp real.

Noile instrumente au condus la aparitia unor materii neconventionale pentru facultatile de drept: managementul informatiilor, gestionarea proiectelor si analiza datelor statistice, programare pentru stiintele sociale, studiul comparat al metodelor de codificare. Abilitati noi de analiza, colaborare si comunicare sunt necesare pentru a face fata parteneriatelor cu solutiile digitale. Studiile au ajuns la concluzia ca internetul este de fapt reglementat, iar regulile sale sunt bazate pe principii matematice precise derivate din teoria multimilor.

13 Mai, 2014. Romania. Regulile juridice declanseaza multe din transformarile care au loc in jurul nostru. Dinamica lumii in care traim este tot mai alerta. O noua dinamica sociala are nevoie de arhitecti care o pot modela. Avocatii se redefinesc odata cu lumea. Sunt programatorii software noii arhitecti ai codurilor care tin societatea in echilibru? De mii de ani regulile clare si egale pentru toti construiesc o lume echilibrata. Societatile care si-au construit institutiile si interactiunile pe fundamentul regulilor simple si clare sunt astazi cele mai respectate si mai prospere tari din lume. Incepand de acum doua decenii si jumatate tehnologia ne ajuta colosal memoria colectiva. Acest text va putea fi recitit in luna mai a anului 2034 de oricine este pasionat de folosirea codurilor juridice si a codurilor software.

Incepand din anul 2003 solutiile software Sintact sunt folosite de peste 50.000 de profesionisti. In prezent, impreuna cu Institutul de Drept Practic, pregatim o serie de seminarii care sa ajute profesionsitii din domeniul juridic sa foloseasca cu usurinta instrumente si competente digitale. Daca esti interesat sa participi la atelierele practice de tehnologie pentru profesionistii din domeniul juridic, apasă aici.

 

Share this Post

About wkro

WOLTERS KLUWER ROMÂNIA este parte a grupului multinaţional Wolters Kluwer, cunoscut pe piaţa internaţională ca unul dintre cei mai mari furnizori de informație specializată, produse şi servicii dedicate profesioniştilor.