Hart’s War – Razboiul lui Tom Hart (2002)

Wkro/ May 16, 2014/ Filme de vazut

Harts WarAutor: Stefan GHEORGHIES

Heroes Are Measured By What They Do.

In orice conflict armat situatia prizonierilor de razboi este una critica. Desi traim intr-o lume in care drepturile si libertatile fundamentale ale omului sunt expres reglementate si, teoretic, aplicabile indiferent de tara in care are loc un anumit conflict, nu putine sunt cazurile in care legea locului este cea care isi gaseste aplicarea. Practic, putem afirma ca situatia prezenta nu difera de situatia primelor doua razboaie mondiale, cand prizonierii de razboi nu puteau fi protejati in niciun fel de tara de origine, cand legile internationale subrede nu faceau decat sa condamne teoretic abuzurile si crimele comise.

Hart’s War, in regia lui Gregory Hoblit, urmareste povestea unui lagar in care erau tinuti prizonierii de razboi americani si rusi din timpul celui de-al doilea razboi mondial de catre nazisti. Actiunea are in vedere situatia unui lider nazist care aplica o lege a propriei vointe si in care orice contact juridic cu lumea civilizata era simulat.

Thomas Hart (Colin Farrell) este un tanar ofiter american detasat intr-un punct de comanda al armatei americane de pe front, situat departe de campul de lupta propriu-zis. Fiu de senator, Hart este un ofiter privilegiat, insarcinat cu diverse misiuni care nu implica un grad ridicat de risc. Insa, in timpul unei misiuni de rutina, acesta este capturat in urma unei ambuscade de catre nazisti, supus unui interogatoriu amanuntit si in cele din urma trimis intr-un lagar in care erau tinuti prizonierii de razboi americani.

Ajuns in aceasta tabara, Hart descopera o reala ierarhie in randul conationalilor sai. William McNamara (Bruce Willis) este ofiterul superior aflat la conducere, un veritabil intermediar intre oamenii sai si Werner Visser (Marcel Iures), comandantul taberei naziste. Lucrurile se complica in momentul in care in tabara sunt adusi doi prizonieri americani de culoare, ofiteri in aviatia militara. Hart, student la drept inainte de a fi recrutat pentru razboi, va fi nevoit sa se lupte cu ideile rasiste ale conationalilor sai, in incercarea de a reprezenta unul dintre pilotii de culoare intr-un proces improvizat, care urma sa stabileasca daca acesta din urma se face vinovat de uciderea unui coleg de-al sau.

Colin Farrell, Bruce Willis

Hart’s War este un film de razboi cu tenta juridica. Prima parte a filmului abordeaza tematica unei lumi cufundate intr-un razboi dur, cu victime de ambele parti, intr-o Europa distrusa de confruntari armate. Hart este doar un pion in tot acest razboi, insa primeste sansa de a se face cu adevarat remarcat in momentul in care unul dintre pilotii de culoare americani este acuzat ca a omorat un alt conational. In aceasta a doua parte a filmului, ofiterul student la drept va fi nevoit sa improvizeze o aparare strict coordonata de catre McNamara. Intr-un proces, asadar, improvizat de catre comandantul taberei naziste, Hart se va confrunta atat cu o instanta de judecata nefavorabila, cat si cu ideile cu tenta rasista ale conationalilor sai. In tot acest mini-razboi juridic, avocatul fara licenta in drept va avea in maini viata unui om nevinovat.

Share this Post

About wkro

WOLTERS KLUWER ROMÂNIA este parte a grupului multinaţional Wolters Kluwer, cunoscut pe piaţa internaţională ca unul dintre cei mai mari furnizori de informație specializată, produse şi servicii dedicate profesioniştilor.