Salamul de Sibiu, protejat in UE dupa indicatia geografica
Denumirea ”Salam de Sibiu” va fi protejată în Uniunea Europeană de la 10 martie 2016 în temeiul unei indicații geografice. Titularul acesteia este Asociația Producătorilor de Salam de Sibiu (APSS). Pentru reușita demersului, asociația a fost asistată juridic și reprezentată de echipa de avocați de la SCA Răzvan Dincă și Asociații”, condusă de conf. Răzvan Dincă, membru al Colegiului Științific al Revistei Române de Drept al Afacerilor editată de Wolters Kluwer România.
REPREZENTARE. SCA Răzvan Dincă & Asociații a asigurat serviciile de asistență juridică și reprezentare necesare în toate demersurile aferente procesului de înregistrare a indicației geografice, atât în fața Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, cât și în fața Comisiei Europene și a instanțelor naționale învestite cu soluționarea opozițiilor intentate împotriva cererii de obținere a indicației. Echipa implicată în acest proiect a fost formată din Răzvan Dincă, Managing Partner, Andru-Sandu Capră, Senior Associate și Ionuț Cofaru, Associate.
PRIMUL PRODUS DE CARNE PROTEJAT. Denumirea ”Salam de Sibiu” a fost înregistrată ca indicație geografică protejată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene din data de 19 februarie 2016, protecția urmând să intre în vigoare la 10 martie 2016. Astfel, salamul de Sibiu devine cel de-al doilea produs agro-alimentar românesc (primul din carne) care va fi protejat în Uniunea Europeană în temeiul unei indicații geografice. Titularul indicației geografice europene este Asociația Producătorilor de Salam de Sibiu (APSS), care reunește ca membri fondatori cei mai relevanți producători de Salam de Sibiu din România, respectiv (în ordine alfabetică): Agricola Bacău, Aldis, H&E Reinert, Salsi SA și Scandia Româna. Acești producători realizează în momentul de față peste 90 % din producția de Salam de Sibiu în România. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a sprijinit demersul asociației înaintând și promovând dosarul indicației geografice la nivelul Comisiei Uniunii Europene.
PROTECȚIE EXCLUSIVĂ. Indicația geografică europeană este un titlu de protecție exclusivă cu privire la aplicarea sa la produse care provin din regiunile desemnate de indicație, știut fiind că această proveniență conferă acelor produse anumite calități ori o reputație particulară de care se bucură acesta în rândul consumatorilor. Salamul de Sibiu este produs de mai bine de 100 de ani într-un areal ce cuprinde mai multe județe din centrul României actuale, denumirea datorându-se vamei Sibiu (Turnu Roșu) prin care produsele tranzitau între Regatul României și Imperiul Austro-Ungar. Ulterior în jurul acestui produs s-a dezvoltat o tradiție mezelărească locală ce acumulează un know how specific care influențează calitățile produsului obținut și a avut ca rezultat în timp dobândirea unei veritabile notorietăți internaționale.
ASPECT INCONFUNDABIL. Salamul de Sibiu este un salam crud-uscat, realizat din carne de porc provenită de la porci ajunși la maturitate și din slănină tare. Amestecul este umplut în membrane naturale și/sau colagenice și supus afumării cu lemn de esență tare, maturării și uscării la rece. Pentru maturare se utilizează produse alcoolice precum vinul alb, roșu sau rose, coniac, vinars, vinuri spumante, bere neagră. De asemenea, sunt folosite culturi de mucegai nobil (spori) — Penicillium nalgiovensis sau un amestec de diferite tipuri Penicillium, care conțin obligatoriu Penicillium nalgiovensis Acestea conduc la formarea, în cursul procesului controlat de maturare, a unei cruste albe periate manual la momentul optim, ceea ce contribuie la aspectul inconfundabil al produsului.
AROME SPECIFICE. Cea mai importantă contribuție în crearea gustului sunt aromele specifice formate, sub incidența mucegaiului nobil și a mirodeniilor atent selecționate, în cursul fermentației (care începe din momentul umplerii în membrană și se desăvârșește, după cel puțin 60 de zile, prin procesele de afumare la rece și maturare-uscare) din zaharurile adăugate, din aminoacizii existenți sau din cei formați prin hidroliza proteinelor, precum și cele formate prin degradarea lipidelor.
TRADIȚIE DE PESTE 100 DE ANI. Cum principalele motive pentru obținerea protecției indicației geografice au fost priceperea mezelarilor locali în crearea unui produs specific și notorietatea dobândită de acest produs, echipa condusă de conf. univ. dr. Răzvan Dincă a supus autorităților o documentație foarte bogată deținută de membrii APSS din care rezultă o tradiție de peste 100 de ani în producerea Salamului de Sibiu, începând concomitent cu două zone diferite din România, arealul Sibiului (Mediaș) și cel a Văii Prahovei, și răspândindu-se până astăzi în mod durabil în zone ce includ Bacăul, Brașovul, Călărașii, Ilfovul și Bucureștii. Într-un fel, istoria răspândirii salamului de Sibiu reproduce la scară mică istoria formării statului național român pentru că include zone din Transilvania, Valahia și Moldova acoperând un areal situat în centrul actual al țării.
CONEXIUNEA PRODUS – ZONA GEOGRAFICĂ. Pe parcursul unor decenii întregi de tradiție în care procesul de producție a rămas neschimbat, conexiunea dintre produs, denumirea acestuia și aria sa geografică s-a consolidat în memoria consumatorului, care percepe prin Salamul de Sibiu acel salam crud-uscat, realizat în aria geografică indicată, din carne de porc și slănină tare, amestecate cu ingrediente de sărare-condimentare, având o culoare rubinie, cu o membrană acoperită de mucegai nobil alb, alb-gălbui sau alb-cenușiu, cu aromă și gust tipice.
“Sperăm ca acest succes românesc să fie numai un început. Indicațiile geografice stimulează producția de calitate întrucât ele nu pot fi aplicate decât dacă se repectă un caiet de sarcini care stabilește reguli stricte de producție ce garantează lăgătura dintre aplicarea denumirii și calitatea datorată zonei geografice pe care ea o desemnează”, declară conf. univ. dr. Răzvan Dincă. “Prin urmare, aplicarea unei indicații geografice îi transmite consumatorului o informație sigură cu privire la modul de fabricare a produsului și calitatea ce rezultă din acest mod de fabricare. Ea promovează astfel vânzările unor produse de bună calitate și încurajează producția lor. În plus, în măsura în care privilegiază legătura dintre produs și o anumită zonă de proveniență geografică a acestuia situată în România, indicația geografică poate servi drept instrument de promovare a industriei agro-alimentare românești, de stimulare economică a dezvoltării tradițiilor locale și implicit de încurajare a unor sectoare derivate precum turismul, publicitatea și alte servicii”, mai spune coordonatorul echipei de avocați de la SCA Răzvan Dincă & Asociații.
PRESTIGIU EUROPEAN PENTRU TRADIȚII. “În ciuda bogăției sale de produse tradiționale, progresele României în protejarea indicațiilor sale geografice la nivel european sunt încă incipiente. SCA Răzvan Dincă & Asociații ar dori să contribuie prin succesul salamului de Sibiu la un fenomen juridic mai larg, prin care să fie promovate mai multe produse românești întru stimularea producției locale de calitate, a informării corecte a consumatorilor și a formării unui prestigiu european al tradițiilor noastre”, afirmă conf. univ. dr. Răzvan Dincă, membru al Colegiului Științific al Revistei Române de Drept al Afacerilor.