Statutul funcționarilor publici, explicat pe iDrept.ro de profesorul de drept administrativ, Verginia Vedinaș
Comentariile unuia dintre cei mai reputați specialiști în drept administrativ din România, prof. univ. dr. Verginia Vedinaș, actual membru al Curții de Conturi, asupra Statutului funcționarilor publici sunt inserate din această săptămână în portalul de de informare juridică iDrept.ro.
INTERPRETĂRI AVIZATE. Valoroasele interpretări ale profesorului de drept administrativ Verginia Vedinaș au fost formulate ținând cont de mutaţiile legislative intervenite în domeniu de la apariția Legii nr. 188/1999 și până în prezent şi, în egală măsură, de acumulările realizate în plan doctrinar şi jurisprudenţial. Platforma online dezvoltată de Wolters Kluwer România a preluat opiniile profesorului universitar amintit din lucrarea sa de referință, “Statutul funcţionarilor publici (Legea nr. 188/1999). Comentarii, legislaţie, doctrină şi jurisprudenţă. Ediţia a II-a, revăzută şi adăugită”, apărută în 2016 la Ed. Universul Juridic.
IMPLICARE MAJORĂ ÎN CONSTRUCȚIA INSTITUȚIONALĂ. Pentru Verginia Vedinaș, profesor universitar la Facultatea de Drept a Universității din București, funcția publică și funcționarul public reprezintă puncte cardinale în preocupările sale academice și nu numai. În timp, a fost implicată major în construirea instituțională a lor, prin ”servituțile publice” care i-au fost încredințate, precum cea de preşedinte al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (2001-2003), senator (2004-2008) și din 2008 membru al Curţii de Conturi.
ROL ESENȚIAL ÎN EDIFICAREA STATULUI DE DREPT. “Ceea ce ne dorim este să transmitem, prin lucrările noastre consacrate funcției publice, faptul că ea reprezintă și trebuie să rămână o instituție a dreptului public, cu un rol esențial în edificarea statului de drept și în reformarea autentică a întregii vieți publice în România”, afirmă profesorul de drept. În același timp, autorul comentariilor, care pot fi consultate pe iDrept.ro, mai atrage atenția că “garantarea stabilității funcționarului public și a dreptului la carieră a acestuia credem că trebuie să reprezinte un obiectiv pe care să și-l asume și slujească toți cei care cred în valențele autentice ale democrației și în nevoia ca ele să slujească interesul public”.
COMENTARII ADAPTATE ANULUI 2016. Potrivit prof. univ. dr. Verginia Vedinaș, “Ediția a doua a lucrării își propune, în primul rând, să adapteze comentariul legislației aplicabile funcționarului public la cadrul normativ, doctrinar și jurisprudențial actual”. “În acest sens, am avut în vedere, pe lângă modificările legislative, și jurisprudența relevantă a Curții Constituționale și a Înaltei Curți de Casație și Justiție”, a adăugat profesorul de drept administrativ. Pentru utilizatorii iDrept.ro, care vor studia comentariile sale inserate la nivelul fiecărui articol al Statutului funcționarului public, acestea pot fi un reper pentru înțelegerea instituției de drept respective și a ceea ce implică în spațiul juridic al României.
VIZIUNE CRITICĂ. “Am semnalat și am exprimat, în egală măsură, viziunea critică asupra unora din modificările legislative care au vizat, în ultimii ani, statutul funcționarilor publici, care, în opinia noastră, au fost de natură să afecteze evoluția acestei instituții, pe care o considerăm fundamentală pentru statul de drept”, descrie prof. univ. dr. Verginia Vedinaș modul în care a conceput lucrarea sa, integrată în portalul iDrept.ro. De asemenea, profesorul de drept administrativ a mai subliniat că, în elaborarea volumului său, “în egală măsură, am exprimat satisfacția față de jurisprudența Curții Constituționale prin care au fost infirmate, prin declararea lor ca neconstituționale, unele din actele normative care au intervenit în această materie.”