A Few Good Men – Oameni de onoare (1992)

Wkro/ December 29, 2012/ Filme de vazut

A few good men

Autor: Stefan GHEORGHIES

Cod. Onoare. Loialitate. Toti acest termeni joaca un rol fundamental in cadrul oricarei forte armate, indiferent de natiune si de misiune. Adesea, aceste trei valori depasesc forta oricarei legi scrise, caci in fata mortii nu te poti apara invocand un anumit articol. A Few Good Men, in regia lui Rob Reiner, ne aduce in atentie o poveste iesita din comunul filmelor juridice. Transcendem astfel intr-o lume cu totul diferita, o lume bazata pe ordine nediscutabile si o ierarhie stricta. Patrudem intr-o mini-societate care functioneaza dupa propriile reguli, avand drept scop apararea propriilor cetateni. Vorbim despre armata SUA, despre profesionistii bine antrenati si trimisi in toate colturile lumii pentru a-si apara propriile valori, propria libertate, cu orice cost si indiferent de victimele colaterale.

Actiunea debuteaza in baza militara SUA din Golful Guantanamo, Cuba, avandu-i in prim-plan pe ofiterii responsabili de buna desfasurare a activitatii in respectiva locatie. Colonelul Nathan R. Jessup (Jack Nicholson) este omul de fier din spatele intregii baze militare, un om dur si care nu tine cont de parerile altora, capabil chiar sa incalce legea pentru a-si infaptui propria dreptate. Insa, in acest univers militar paralel, apare un incident pe care Col. Jessup nu il poate musamaliza; un soldat moare in conditii suspecte dupa ce fusese legat de catre doi camarazi de arme. Louden Downey si Harold Dawson, cei prezumati a fi responsabili de moartea compatriotului sau, sunt astfel pusi sub acuzare pentru omor, iar din oficiu este trimis sa-i reprezinte un tanar avocat, Locotenentul Daniel Kaffee (Tom Cruise). Misiunea de a dovedi nevinovatia clientilor sai este una aparent imposibila pentru Daniel Kaffee, aflat si la primul sau proces real intr-o sala de judecata. Refuzand o intelegere cu procurorul care ii acuza pe cei doi, Kaffee va trebui sa construiasca o aparare bazata numai pe calitatile sale personale. In caz contrar, Dawson si Downey risca pedeapsa inchisorii pe viata.

A Few Good Men pune in valoare doi mari actori, un Tom Cruise inca tanar si un Jack Nicholson carismatic si dur. Tom Cruise intra perfect in rolul ofiterului de armata avocat, dand dovada in numeroase scene de un talent innascut pentru a interpreta aceasta profesie. Insa accentul cade pe interpretarea lui Jack Nicholson, a carui voce acapareaza scenele in care apare chiar si episodic. Batalia dintre cele doua personaje in instanta este una senzationala, cu toate ca Nathan Jessup fusese citat in calitate de simplu martor. Daca ar fi sa aducem in discutie si probele apararii, am constata ca Daniel Kaffee este un avocat exceptional. De altfel intreaga productie pastreaza un ritm foarte bun, iar suspansul care adesea lipseste in filmele cu tematica juridica, confera o nota de originalite sporita. A Few Good Men este mai mult decat un film juridic, cu avocati si procurori care isi apara interesele (unii pe alte clientului, altii pe ale statului). Productia lui Rob Reiner este o poveste despre un intreg sistem militar care joaca dupa propriile-i reguli. Atitudinea lui Nathan Jessup este una sfidatoare pentru Curtea in fata careia este citat. Notiunile de autoritate si de lege nu sunt pentru Colonel decat vagi amintiri ale unui trecut indepartat.

A few good men - Tom Cruise

Concluzia acestui film de exceptie nu poate fi decat una singura: nimeni nu este mai presus de lege. Nici cei care infrunta in fiecare zi moartea pentru a-si apara propria tara nu sunt scutiti de rigorile legii in caz ca o incalca. Victime colaterale exista in orice razboi, iar pentru fiecare dintre acestea trebuie sa fie tras la raspundere si cel care se face vinovat.

Share this Post

About wkro

WOLTERS KLUWER ROMÂNIA este parte a grupului multinaţional Wolters Kluwer, cunoscut pe piaţa internaţională ca unul dintre cei mai mari furnizori de informație specializată, produse şi servicii dedicate profesioniştilor.