A Most Violent Year (2014)

Admin/ May 29, 2015/ Filme de vazut

A most violent yearAutor: Stefan Gheorghies

The result is never in question, just the path you take to get there.

Intr-o perioada economica infloritoare, dar marcata de afaceri conduse de interese ascunde, legile defectuoase adesea pot esua in a reglementa anumite domenii de activitate. Chiar si persoanele care detin autoritatea de a aplica legea pot fi induse in eroare de anumite practici care depasesc sfera de imaginatie a unui legiutor poate neadaptat la cerintele perioadei.

A Most Violent Year, in regia lui J.C. Chandor, urmareste povestea unui tanar om de afaceri activ in domeniul petrolului, un personaj marcat de spiritul de corectitudine indiferent de caile pe care trebuie sa le urmeze. In aceasta poveste, in care dreptatea este dusa la un nivel usor utopic, personajul central incearca sa respecte cu orice pret legile menite sa guverneze buna desfasurare a afacerii sale. Insa, dincolo de buna sa credinta se ascund anumite aspecte care ies la iveala in momentul in care afacerea sa are de suferit din cauza unor evenimente neprevazute.

Abel Morales (Oscar Isaac) este patronul unei semnificative societati din New York care activa in domeniul petrolier, intr-o nisa in care competitia era stransa, iar fiecare greseala putea fi usor cuantificata de catre alte firme de acelasi profil. Pus in fata unei importante achizitii imobiliare care ar fi urmat sa sporeasca cifra de afaceri considerabil, Abel intampina insa o serie de evenimente incontrolabile. Camioanele firmei sale sunt atacate si jefuite in mod constant, pierderile fiind considerabile. Dincolo de achizitia imobiliara pe care doreste sa o realizeze, apar insa si alte probleme. Unul dintre soferii de camion foloseste fara drept o arma de foc in timpul unui atac al hotilor, iar vestile circula rapid in intregul sector. Banca care urma sa finanteze un important imprumut pentru Abel isi retrage sustinerea, iar organele judiciare pregatesc inceperea unui proces penal in care personaj central nu este altul decat Abel. Presat din toate directiile pentru a nu ajunge in pragul falimentul, carismaticul personaj va trece printr-o serie de evenimente care vor testa corectitudinea si sinceritatea unui om de afaceri pus in situatia de a alege metaforic intre bine si rau.

A most violent year

A Most Violent Year este un film de exceptie care are in vederea parcursul unui personaj central complex, o posibila idealizare a conceptului de buna-credinta in ceea ce priveste practicile de afaceri. Din punct de vedere juridic, A Most Violent Year nu exceleaza la capitolul detalii tehnice, insa compenseaza prin anumite aspecte care demonstreaza defectuozitatea legilor menite sa reglementeze acel sector de activitate. Am putea implica si factorul uman in toata aceasta poveste, implicit procurorul de caz care doreste sa porneasca un proces penal pentru a avansa pe scara ierarhica datorita unui posibil succes in cauza. Insa, dincolo de latura misterioasa pe care incearca sa o afiseze in relatiile cu procurorul, Abel da dovada de un spirit de improvizatie puternic. Asa cum se dovedeste intr-un final, corectitudinea lui Abel este viciata chiar de catre anumite persoane din interiorul cercului de apropiati. Din acest moment, intreaga serie de evenimente devine o lupta pentru supravietuire in care personajul central trebuie sa improvizeze si sa accepte anumite compromisuri nu chiar atat de legale.

Share this Post