Afla raspunsuri pentru problemele fiscale cu Sintact.ro

Octavian Nicola/ July 12, 2017/ Sintact.ro

Când Anda a fost întrebată de directorul general al companiei unde este contabilă ce s-a rezolvat cu rambursarea de TVA pe care miza, l-a rugat să-i lase 20 de minute. Până în acel moment Anda nu mai fusese implicată într-o astfel de procedură, iar în companie venise de câteva zile, înlocuind-o pe vechea contabilă. Aceasta nu-i spusese nimic despre vreo intenție de recuperare de TVA. Cu Codul fiscal și cel de procedură fiscală pe masă și-a dat seama că acestea sunt greu de răsfoit pentru o consultare rapidă. Dar și-a adus aminte că Paul, juristul firmei, folosește un program online de documentare juridică, Sintact.ro, pentru care tocmai făcuse o factură pentru abonament.

Platforma online intuitivă

A intrat în biroul de-alături și l-a rugat pe Paul să o ajute să caute în platforma online de care-i vorbise, Sintact.ro, legislația la zi pentru a răspunde la dilema ei fiscală. Consilierul juridic avea deschis site-ul amintit chiar pentru a căuta câteva soluții pentru un caz aflat în instanță, tot cu probleme fiscale,  din jurisprudența Curții de Apel Bacău, acolo unde aveau procesul. Paul s-a ridicat de pe scaun și a invitat-o pe ea să facă toate căutările îndrumând-o: “E simplu și intuitiv, iar interfața este foarte prietenoasă”.

Căutare progresivă

Tastând “rambursare TVA” în bara care semăna cu cea a motorului de căutare cu care era atât de familiarizată i s-a desfășurat o listă întreagă de acte normative pe care le-a ordonat, după cum i-a arătat Paul, printr-un click, după actele cele mai noi. Cele două cuvinte, “rambursare” și “TVA” i-au fost semnalate, vizual, în toate rezultatele căutării. A consultat pe rând, apoi, în Sintact.ro, căutând progresiv în articolele Codului fiscal, ale celui de procedură fiscală și ale normelor de aplicare. De asemenea, a citit rapid și câteva articole științifice pe acest subiect apărute în rezultatele căutării, semnate de autori prestigioși ai domeniului.  A putut să-și dea seama, consultându-se și cu juristul Paul, că da, compania poate recupera TVA și l-a anunțat pe directorul general acest lucru, urmând să facă demersurile necesare.

Varianta consolidată a actului normativ

Înainte de a se întoarce în biroul său, Anda a mai căutat, în Sintact.ro, ordinele emise de ANAF în acest domeniu. Cel mai recent ordin se referea la modificarea şi completarea Procedurii de soluţionare a deconturilor cu sume negative de taxă pe valoarea adăugată cu opţiune de rambursare şi pentru aprobarea modelului şi conţinutului unor formulare. Exact ce-i trebuia! Noutățile fiscale și interpretările privind aplicarea lor, precum și versiunile intermediare ale actelor normative, în funcție de forma care era în vigoare la un moment dat i-au fost imediat accesibile! Din acest Ordin a intrat chiar în Procedura modificată, textul acesteia apărând instant consolidat.

Export facil de documente

A vrut să printeze Procedura pentru a o studia cu atenție în biroul său, dar Paul i-a spus că documentul poate să fie trimis direct din platforma online pe propriul ei e-mail. Impresionată de ușurința cu care a navigat prin platforma dezvoltată de Wolters Kluwer România, Anda a trecut prioritar pe lista de achiziții a Departamentul Contabilitate al companiei un abonament pentru Sintact.ro.

 

Share this Post