Atentie la bonurile fiscale!

Wkro/ April 23, 2013/ Articolul saptamanii

Bon fiscalNoi reglementari privind deductibilitatea TVA pentru bonurile fiscale

Incepand cu 14 martie 2013, societatile care achizitioneaza produse sau servicii pana in limita a 100 de euro, trebuie sa se asigure ca pe bonul fiscal emis de vanzator este mentionat codul de inregistrare in scopuri de TVA al cumparatorului/beneficiarului, pentru a putea deduce TVA aferenta respectivelor achizitii.

Noua reglementare a fost introdusa prin Hotararea Guvernului nr. 84/2013 care modifica si completeaza Normele Metodologice de aplicare a Codului fiscal.

Astfel, pentru achizitiile de bunuri si servicii pe baza de bonuri fiscale emise in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia agentilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, deducerea taxei poate fi justificata cu bonurile fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate in conformitate cu prevederile art. 155 alin. (11), (12) si (20) din Codul fiscal daca furnizorul/prestatorul a mentionat pe bonul fiscal cu ajutorul aparatului de marcat electronic fiscal codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului.

Pentru deducerea TVA devine obligatoriu ca pe bonul fiscal sa fie specificat cu ajutorul aparatului de marcat electronic fiscal codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului.

Totodata, bonul fiscal trebuie sa indeplineasca conditiile unei facturi simplificate:

  • data emiterii;
  • identificarea persoanei impozabile care a livrat bunurile sau a prestat serviciile;
  • identificarea tipului de bunuri sau servicii furnizate;
  • suma taxei colectate sau informatiile necesare pentru calcularea acesteia.

La data intrarii in vigoare a noii reglementari  se abroga pct. 46 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 44/2004 privind justificarea deducerii TVA pentru carburantii auto achizitionati pe baza bonurilor fiscale.

Justificarea deducerii TVA avea loc daca bonurile fiscale, indiferent de valoare, erau stampilate si aveau inscrise denumirea cumparatorului si numarul de inmatriculare a autovehiculului.

Share this Post

About wkro

WOLTERS KLUWER ROMÂNIA este parte a grupului multinaţional Wolters Kluwer, cunoscut pe piaţa internaţională ca unul dintre cei mai mari furnizori de informație specializată, produse şi servicii dedicate profesioniştilor.