Cât vor plăti properietarii de domenii .ro începând cu 1 martie

Octavian Nicola/ January 23, 2018/ Articole

Consiliul de Administrație al ICI-București a aprobat în data de 14.07.2017 introducerea serviciului de înregistrare și mentenanță anuală pentru domeniile „.ro”. Ce înseamnă aceasta? Dacă până acum orice persoană fizică sau juridică putea cumpăra un nume de domeniu ”.ro” devenind astfel proprietar, pe viață, al acelui domeniu, începând cu anul viitor ROTLD (Romanian Top Level Domain) va percepe o taxă de mentenanță care poate fi percepută pe o perioadă de 1 până la 10 ani. Cu ajutorul casei de avocatură Cosmovici Intellectual Property, am detaliat mai jos de unde știm când trebuie să plătim, dacă avem deja un domeniu.ro cumpărat și în ce condiții putem pierde dreptul de proprietate asupra domeniului respectiv.

Numărul total de domenii de internet .ro, înregistrate, este de aproximativ 901.130, din care 44% sunt neutilizate”, declara în luna aprilie a anului trecut ministrul Comunicațiilor, Augustin Jianu, pentru Hotnews.

De când vor intra în vigoare noile reglementări

Începând cu data de 1.03.2018 sistemul de domenii „.ro” va fi aliniat la necesitățile serviciului de mentenanță anuală, adică ROTLD va percepe o taxă anuală de la proprietarul domeniului respectiv în baza căreia acesta își poate păstra dreptul de proprietate. Începând cu aceeași dată, menționată anterior, proprietarii de domenii .ro vor putea plăti serviciul de mentenanță pe o perioadă de minimum 1 an și maximum 10 ani.

Contravaloarea serviciului de mentenanță, oferit registrarilor acreditați ROTLD, va fi de 6 EUR/an, fără TVA. Tariful practicat de către registrarul ICI București (vânzare directă pe site-ul www.rotld.ro) va fi de 12 EUR/an + TVA.

”Până acum, gestionarea numelor de domeniu .ro era mai facilă, deoarece titularul, după momentul achiziției, nu se mai intersecta cu aspecte administrative legate de registrar, decât dacă dorea îndeplinirea unor proceduri excepționale (transferul numelui de domeniu, modificarea datelor titularului etc.). În acest moment, achiziția nu se mai face viager (adică pe durata vieții titularului), ci pe o perioadă determinată. Acest lucru înseamnă ca titularul respectiv trebuie să aibă în vedere, în plus, data de expirare a înregistrării domeniului său și să se ocupe de o eventuală reînnoire în timp util. În caz contrar, în cazul unei re-achiziții (deci reînnoiri) ulterioare momentului expirării, intervine riscul ca un terț să dobândească domeniul respectiv, iar recuperarea sa să poată fi făcută numai în urma unor demersuri legale complexe (negocieri, litigii etc).

Ca o comparație cu situația numelor de domenii cu extensii generale (gTLD-urilor), observam o uniformizare a practicii, deoarece gTLD-urile sunt guvernate deja de acest regim administrativ temporar. Astfel, piața numelor de domenii nu este blocată și se poate evita monopolul pus de un unic titular asupra unui domeniu, fără a avea interes asupra lui. În acest fel, obligativitatea plății periodice pentru deținerea domeniului determină titularul să evalueze în concret oportunitatea deținerii unui asemenea asset, și să aiba motivația repunerii lui pe piață, în momentul în care nu îi mai aduce un profit”, a declarat Olga Preda, Associate în cadrul Cosmovici Intellectual Property.

Cum știm când trebuie să plătim

Data de expirare a domeniilor se va calcula ținând cont de principiul conform căruia vechea taxă de înregistrare trebuie să acopere minim 5 ani de mentenanță, astfel:

  • domeniile înregistrate înainte de 01.03.2013 vor primi minim 3 luni perioada de grație pentru plata serviciului de mentenanță, astfel încât primele domenii vor expira începând cu 01.06.2018.
  • se vor adăuga 5 ani la data cea mai recentă dintre data înregistrării domeniului și data ultimului transfer al dreptului de utilizare (domain trade).

Exemplu: dacă domeniul a fost înregistrat în data de 01.01.2015 și între timp nu a existat niciun transfer al dreptului de utilizare, atunci domeniul va expira pe 01.01.2020; dacă domeniul este înregistrat în 01.01.2015 și transferat în 01.01.2017, atunci domeniul va expira în 01.01.2022.

  • dacă data de expirare rezultată este anterioară datei de 01.06.2018 (ex. domeniul înregistrat în 01.01.2010 va avea data de expirare 01.01.2015), data de expirare va fi distribuită pe o perioadă de 6 luni, începând cu 01.06.2018 pană în 30.11.2018 pe baza lunii calendaristice a datei de înregistrare, prin gruparea a câte doua luni și păstrarea zilei calendaristice conform tabelului de mai jos:
Luna calendaristică a datei de înregistrare sau preluare prin transfer Noua lună și anul de expirare
ianuarie, februarie iunie 2018
martie, aprilie iulie 2018
mai, iunie august 2018
iulie, august septembrie 2018
septembrie, octombrie octombrie 2018
noiembrie, decembrie noiembrie 2018

 

Share this Post