Catch Me If You Can – Prinde-ma! Daca poti! (2002)
Autor: Stefan GHEORGHIES
The true story of a real fake.
Unele profesii se bucura de o reglementare riguroasa. Fie ca vorbim despre profesia de medic sau despre profesia de avocat, legea, la modul general vorbind, prevede o serie de conditii pe care o persoana trebuie sa le indeplineasca pentru a exercita respectiva profesie. Dincolo de acestea, legea nu uita sa faca trimitere nici la exercitarea propriu-zisa a profesiei care, pe cat posibil, ar trebui sa acopere numeroasele situatii in care pot patrunde cei care profeseaza. Am putea vorbi, asadar, despre o anumita strictete in ceea ce priveste exercitarea unei profesii expres reglementate, rolul acesteia fiind de a preveni ca o persoana sa profeseze fara drept. Ajungem astfel la Catch Me If You Can, o productie in regia lui Steven Spielberg inspirata dintr-o poveste reala. Actiunea este una cat se poate de simpla: un tanar reuseste sa insele autoritatile si, pentru o perioada destul de lunga, profeseaza fara drept ca pilot, doctor, respectiv procuror.
Frank Abagnale Jr (Leonardo DiCaprio) este un tanar aflat inca pe bancile liceului. Insa problemele financiare ale tatalui sau aduc o serie de schimbari majore in viata familiei. Nevoiti sa se mute din luxul unei case in spatiul redus al unui apartament, cei trei nu se descurca foarte bine in fata noilor probleme. Descoperind ca mama sa nu mai este fidela tatalui sau, Frank Jr nu mai rezista presiunii din jur si fuge de acasa. Acesta este momentul declansator in care Frank incepe sa isi puna in valoare adevaratul talent. Cu o atentie deosebita la detalii, baiatul reuseste sa pozeze drept pilot, calatorind gratuit in toata tara. Insa, dincolo de acest avantaj minuscul, Frank dezvolta un adevarat talent in a falsifica cecuri. Incasand sume deloc neglijabile, nu este de mirare ca FBI-ul intervine in tot acest joc ciudat. Agentul Carl Hanratty (Tom Hanks) incepe o ancheta pentru a descoperi identitatea tanarului care poza atat de bine drept pilot, fiind uimit in acelasi timp de maiestria cu care falsica cecurile pline de elemente de siguranta.
Actiunea din Catch Me If You Can urmareste mai multe etape. Vorbim despre perioada in care Frank Jr joaca rolul unui pilot incununat de succes financiar, despre perioada in care baiatul lucreaza ca medic intr-un spital, dar si despre perioada in care acesta devine procuror. Bineinteles, inainte de a analiza faptele sale, este imperativ sa precizam ca Frank isi folosea talentul de falsificator si in slujba realizarii unor diplome de licenta cat se poate de „reale”. Prezinta interes in contextul acestei recenzii perioada in care Frank Abignale profeseaza ca procuror. Urmand a se casatori cu o asistenta medicala din spitalul in care lucrase ca medic, Frank afla ca tatal fetei era procuror general. Nu dureaza mult pana ca Frank sa intre in rolul de procuror. Interesant este faptul ca sustine examenul de intrare in profesie si il trece. De altfel, acesta este si unul dintre misterele care il urmareste pe Agentul Hanratty: cum a reusit sa treaca Frank de un examen atat de dificil? La inceput un pic stangaci in pledoarii, Frank reuseste sa intre cu succes si in rolul de procuror, fara a starni suspiciuni legate de adevarata sa origine. Insa, si mai interesant este si importanta rolului pe care baiatul il detine. Oare cati oameni au avut de castigat/suferit de pe urma sa? Acesta este un alt mister pe care filmul nu ni-l prezinta, din pacate.
Catch Me If You Can nu poate fi categorisit drept un film juridic complet. Trebuie sa tinem cont inainte de toate de faptul ca o sectiune din poveste pune accentul pe ceea ce intereseaza in mod expres. Insa, axandu-ne pe acea portiune narativa nu putem ignora talentul cu care Frank Abignale reuseste sa insele statul, opinia publica si persoanele apropiate in ceea ce priveste adevaratul sau talent: un actor/ falsificator de documente desavarsit.