Class Action – Proces de constiinta (1991)
Autor: Stefan GHEORGHIES
A father and a daughter, divided by a case, endangered by the truth.
Fiecare profesie juridica insumeaza o serie de aspecte pozitive si negative, unele general valabile, altele care se muleaza pe fiecare persoana in parte. Profesia de avocat adesea solicita din partea practicantului luarea unor decizii importante sub presiuni imense. Fie ca vorbim despre presiunea unui proces important cu rasfrangere asupra multor clienti, fie ca aducem in discutie modul in care personalitatea fiecarui avocat contureaza o serie de alegeri, caile disponibile sunt dintre cele mai variate. Class Action, in regia lui Michael Apted, prezinta o confruntare juridica de exceptie dintre doi avocati, tata si fiica, amandoi profesionisti desavarsiti si iubitori ai cuvantului legii. Insa, in aceasta lupta juridica imprevizibila, ceea ce primeaza este corectitudinea, iar cele doua parti se confrunta cu unele mismasuri care duc la extreme in interpretarea legii.
Jeb Ward (Gene Hackman) este un avocat trecut de prima tinerete, un om cu o cariera ireprosabila si o serie de cazuri de succes din care iesise invingator in ciuda sanselor minime. Numele sau nu este strain de sala de judecata, iar reputatia ii aduce in micul birou de avocatura cazuri dintre cele mai diverse. Insa, pus in fata unui proces important in care un barbat reclama faptul ca producatorii unui model de autoturism au ignorat cu rea-credinta anumite aspecte care tineau de siguranta soferului, dar si a pasagerilor, Jeb Ward intrezareste un caz prosper. Problema adusa in discutie se pare ca nu era unica, iar cazurile in care autoturismele luau foc din cauza unui defect la instalatia electrica nu erau singulare. Firma producatoare nu se lasa mai prejos si apeleaza la serviciile unei firme mari de avocatura. In mod surprinzator, responsabila cu prezentul caz urma sa fie chiar fiica lui Jeb, Maggie Ward (Mary Elizabeth Mastrantonio). In ciuda opozitiei sotiei lui Jeb, dar si a presiunii care se intrezarea, cei doi avocati urmau sa ia calea salii de judecata intr-o confruntare profesionala pe viata si pe moarte.
Class Action reprezinta o poveste juridica tipica: avem personajele din lumea juridicului care aduc stralucire filmului, scenariul urmareste acelasi proces plin de surprize si rasturnari de situatie, dar avem si coordonata juridica esentiala a substratului legal. Atat Jeb, cat si Maggie apeleaza la toate tertipurile legii pentru a-si reprezenta clientii in cel mai bun mod cu putinta. Jeb nu beneficiaza de ajutorul unei echipe numeroase asa cum o face Maggie, insa aceste lipsuri se acopera prin anchete proprii sau probe esentiale pentru proces descoperite pe parcurs. Insa, in universul juridic aparent perfect se nasc conflictele specifice relatiei tata-fiica. Nu dureaza mult pana cand confruntarea din sala de judecata devine una personala, iar cei doi nu realizeaza ca aceasta ii afecteaza pe cei din jurul lor. Intr-un fel, in ciuda deznodamantului oarecum optimist al Class Action, cei doi avocati fac ceea ce multi practicieni evita in campul muncii: sa se implice emotional in cauze. Intervine astfel si conceptul de pasiune atat de necesar fiecarui avocat, insa limita dintre aceasta si implicarea emotionala este una subtire, iar Jeb si Maggie depasesc orice bariere.
Productia juridica semnata de Michael Apted reprezinta un punct de reper in acest gen atat de raspandit in randul cinefililor specializati. Cu toate ca spectaculozitatea specifica altor filme lipseste, coordonata juridica este una de exceptie. Gene Hackman interpreteaza un avocat de exceptie, un avocat al celor nevoiasi cum se autointituleaza, in timp ce Mary Elizabeth Mastrantonio da viata unui avocat total opus, implicit avocatul cu aspiratii de partener intr-o firma uriasa de avocatura. Era inevitabila confruntarea dintre cei doi, contrastul fiind atat de apasator incat orice solutie amiabila de dinainte de proces parea o gluma chiar si pentru cel mai bun mediator.