CONCEDIEREA DISCIPLINARA

Wkro/ April 12, 2013/ Articole

ConcediereConcedierea disciplinara este reglementata de art. 61 lit. a) din Codul muncii, astfel:

„Art. 61. Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii: a)  in cazul in care salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara;”
Conditia esentiala pentru aplicarea sanctiunii concedierii disciplinare savarsirea unei/unor abateri.

Definitia abaterii disciplinare este continuta in art. 247 alin. (2) din Codul muncii: „Abaterea disciplinara este o fapta in legatura cu munca si care consta intr-o actiune sau inactiune savarsita cu vinovatie de catre salariat, prin care acesta a incalcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil, ordinele si dispozitiile legale ale conducatorilor ierarhici.”

Cum determinam ca o abatere este o abatere grava?

„In prima ipoteza la care se refera art. 61 lit. a), pentru concedierea disciplinara este suficient ca salariatul sa fi savarsit o singura abatere, dar de o asemenea gravitate prin consecintele sale, incat se impune cu necesitate luarea acestei masuri.

Codul muncii nu defineste si nu enumera abaterile grave, insa aceasta omisiune este suplinita de contractul colectiv de munca aplicabil si regulamentele interne, care stabilesc si definesc abaterile grave, precum si de statutele profesionale si unele legi speciale.

Concedierea disciplinara in cazul savarsirii de catre salariat a unei singure abateri, presupune comiterea unei singure fapte, dar de un grad mare de periculozitate pentru desfasurarea in conditii optime a raportului juridic de munca, incat unitatea este nevoita pentru a evita producerea de consecinte negative asupra patrimoniului ei, precum si in cadrul relatiilor dintre membrii colectivului, sa puna capat raportului juridic de munca al persoanei care cu vinovatie nu si-a indeplinit obligatiile de munca.

Expresia „abatere grava” trebuie inteleasa in sensul unei abateri de o gravitate neobisnuita, de natura a face de netolerat si imposibila ramanerea pe mai departe a salariatului vinovat in colectivul de munca, tulburand profund activitatea angajatorului.”

Ce inseamna abateri repetate care pot determina concedierea disciplinara?

„In cea de-a doua ipoteza, la art. 69 lit. a), salariatul trebuie sa savarseasca cel putin doua abateri disciplinare, la momente relativ apropiate, prin care sa incalce relatiile de munca, iar faptele care constituie abateri disciplinare sa prezinte o anumita gravitate, incat mentinerea, respectiv continuarea raportului juridic de munca sa nu mai fie posibila.

Repetabilitatea este conditionata de cel putin doua abateri disciplinare care nu trebuie sa fie identice, insa prin conduita sa, persoana angajata sa incalce obligatiile de serviciu.

Deosebit, trasatura de repetare in savarsirea unei abateri, care justifica aplicarea masurii sanctiunii extreme pentru fapte care luate fiecare in parte nu ar indreptati aplicarea ei, nu se exprima atat in numarul abaterilor, doua sau mai multe, cat in atitudinea psihica a salariatului, vointa constanta de a incalca obligatiile de serviciu.

Daca atitudinea psihica a acestuia se releva continuu, ca o tendinta deliberata, constanta pentru incalcarea obligatiilor de munca, atunci sanctiunea concedierii disciplinare se impune, apreciindu-se determinanta nu atat repetarea faptelor in sine, cat mai ales intentia de a le repeta in viitor, predispozitia spre repetabilitatea savarsirii unor fapte antisociale la locul de munca, daunatoare pentru procesul muncii.

Deci problema care se pune, nu este atat acumularea cantitativa, ci mutatia calitativa care se produce in modul de comportare al celui vinovat, ceea ce denota atitudinea lui psihica constanta.”

Angajatul concediat disciplinar poate sa conteste aceasta decizie in justitie, instanta avand deplina libertate in aprecierea gravitatii faptei, tinand insa cont de coordonatele prezentate mai sus: „Cand sunt investite sa verifice oportunitatea si legalitatea concedierii disciplinare, instantele judecatoresti sunt indreptatite sa aprecieze de la caz la caz asupra caracterizarii faptelor ce constituie abateri disciplinare repetate.”

Material realizat pe baza articolului Aspecte teoretice si practice in legatura cu abaterea disciplinara – conditie esentiala a concedierii disciplinare, autor Leontina Constantina Dutescu, publicat in Revista Romana de Dreptul Muncii nr. 3/2013.

Share this Post

About wkro

WOLTERS KLUWER ROMÂNIA este parte a grupului multinaţional Wolters Kluwer, cunoscut pe piaţa internaţională ca unul dintre cei mai mari furnizori de informație specializată, produse şi servicii dedicate profesioniştilor.