Concluziile orale. Adapteaza-te momentului si judecatorului

Wkro/ October 7, 2014/ Articolul saptamanii

Adrian NeacsuArticol publicat in revista Monitorul Jurisprudentei nr. 35/2014. Autor: Adrian Toni Neacsu

Judecatorul nu este un robot. Este un om cu limita de rezistenta, ca oricare altul.

De aceea, este foarte important sa stii si sa respecti in fiecare moment modul in care se prezinta din punct de vedere fizic si psihic. Trebuie sa fii atent la tot ce-i poate influenta capacitatea de atentie si intelegere a prezentarii tale. Nu evoluezi pentru un public larg si impersonal, ci doar pentru a convinge judecatorul sau judecatorii din fata ta. Trebuie sa fii pregatit sa te adaptezi situatiei din fata ta.

Indiferent cum ti-ai programat interventia de acasa, daca sedinta s-a prelungit excesiv, iar judecatorul incepe sa dea semne evidente de oboseala si de pierdere a concentrarii, ar trebui sa-ti reevaluezi rapid planul.

Daca avocatii dinaintea ta au fortat limitele rabdarii completului, exagerand intinderea concluziilor, luandu-se marunt la harta cu acesta si provocand reactii procesuale violente, nu vei putea risca continuand aceeasi atitudine. Cel mai probabil, vei gandi ca e bine sa scoti in evidenta in favoarea ta diferenta de abordare, vei scurta concluziile si vei renunta la detalii.

Daca judecatorul se afla la sfarsitul unei sedinte de judecata foarte lungi, va aprecia concizia ta si vei puncta la capitolul simpatie. Nu castigi nimic daca „domini” un judecator obosit in sala de judecata. Deciziile importante nu se iau pe loc. In sala, judecatorul este doar un burete care trebuie sa absoarba informatia discutata, urmand s-o proceseze sistematic ulterior. Un judecator extenuat va avea capacitatea de absorbtie mai mica, insa va tine minte cu siguranta impresia pe care avocatii i-au facut-o in sedinta. Lasa-i o buna impresie, ajutandu-l sa depaseasca mai repede un moment dificil in care l-au adus altii inaintea ta.

Fii practic si foloseste nuantele momentul pentru a-ti creste sansele de a convinge judecatorul. Pliaza-te pe context, fii adaptabil si atent la detalii. Aceasta inseamna, simplu, sa nu fii nici tu un robot care se exteriorizeaza in sala de judecata egal si mecanic indiferent de context.

www.CastigaProcese.ro publica in exclusivitate in Romania articole despre legal writing, despre abilitatile avocatilor de instanta, despre stilul judiciar, despre forma si structura actelor judiciare, despre tehnica si arta comunicarii judiciare. www.CastigaProcese.ro este furnizor de know-how, tehnici si abilitati de legal writing si solutii integrate de consultanta si asistenta pentru litigatori.

 

Share this Post

About wkro

WOLTERS KLUWER ROMÂNIA este parte a grupului multinaţional Wolters Kluwer, cunoscut pe piaţa internaţională ca unul dintre cei mai mari furnizori de informație specializată, produse şi servicii dedicate profesioniştilor.