De ce eu? – un film de Tudor Giurgiu

Wkro/ November 21, 2014/ Filme de vazut

de-ce-euAutor: Stefan Gheorghies

Toti cei care incearca din interior sa lupte cu un sistem asfixiant sfarsesc inevitabil prin a fi inghititi, izolati si sfasiati in bucati

Intr-o societate in care increderea cetatenilor in sistemul judiciar nu atinge cote dintre cele mai inalte, este dificila incercarea de a contura anumite directii de evolutie. Reformele propuse nu au intotdeauna efectele dorite, iar masurile implementate, in fond schimbarea legilor care stau la baza intregului sistem, trebuie corelate si cu factorul uman.

De ce eu?, in regia lui Tudor Giurgiu, urmareste povestea unui tanar procuror atras fara voia sa intr-un joc de putere cu numeroase implicatii politice. In aceasta mini-societate din spatele cortinei, procurorul ajunge sa se loveasca de reaua-credinta a persoanelor in care avea cea mai mare incredere, pentru ca in final sa constate ca lupta sa impotriva unui aparent coleg magistrat este de fapt lupta impotriva unui sistem care depasea sfera sistemului judiciar.

In anul 2002, Cristian (Emilian Oprea) era un tanar procuror delegat la Parchetul General din Bucuresti, un magistrat ambitios, dedicat si avand un viitor mai mult decat promitator. Viata sa era, pana la acel moment, una care ii aducea numeroase satisfactii. Pe plan personal, relatia de lunga durata in care se afla ii aducea linistea de care avea nevoie. Pe plan profesional, cariera sa avansa mai rapid decat ar fi crezut, iar superiorii vedeau in el un profesionist desavarsit. Nu mare este mirarea atunci cand lui Cristian ii este repartizat dosarul unui coleg procuror din Oradea suspectat de savarsirea a numeroase infractiuni de coruptie. Tanarul profesionist este avertizat asupra dificultatii cauzei, insa, pe masura ce ancheta avanseaza, lucrurile iau o alta turnura.

Apeland la surse mai putin oficiale, Cristian descopera ca in spatele acestui procuror corupt se afla o intreaga retea de persoane, pornind de la cele din institutiile statului si terminand cu personalitati din politicul marcat de lupte populiste. Fortat de catre superiori sa duca dosarul la urmatorul nivel procesul penal, in ciuda lipsei probelor si a numeroase marturii contradictorii ale diverselor persoane implicate, Cristian refuza sa urmeze sfaturile acestora. Din acest moment, tanarul procuror devine tinta unei bine puse la punct scheme de discreditare. Aceasta etapa din cariera procurorului este de altfel cea care va sta la baza intregii tragedii care va marca lupta unui profesionist desavarsit cu un sistem mult prea puternic si bine ramificat.

De ce eu

De ce eu? este un film juridic romanesc de exceptie, inspirat de cazul real al procurorului Panait. Trebuie tinut cont si de faptul ca acesta intervine intr-un context social in care opinia publica asupra modul in care justitia functioneaza nu este cea mai buna.

Procurorul Cristian reprezinta tipologia profesionistului desavarsit, un om care nu face compromisuri, nu tradeaza interesele cauzei sale, dar, poate ca cel mai important, este un om condus de corectitudine, de respect pentru legea pe care jurase sa o protejeze si aplice. Conflictul in care este implicat fara voia sa va fi si cel care va constitui temelia unei caderi nervoase care va duce la evenimentul tragic din deznodamantul productiei. Presiunea la care va fi supus Cristian de catre toate persoanele din jurul in scopul discreditarii reprezinta momentul in care aceasta pierde contactul cu realitatea, desi formularea corecta ar fi a izolarii sale de realitatea inconjuratoare. Initial trimis in concediu dupa ce a refuzat sa ia masurile sugerate in dosarul care ii fusese repartizat, procurorul pare in continuare decis sa se informeze asupra cauzei. Insa, presiunile din exterior depasesc limitele psihice ale tanarului profesionist.

Momentul decisiv in aceasta decadere il constituie simplul fapt al interdictiei sale de a intra in cladirea in care mai bine de un an de zile isi desfasurase activitatea. Greselile facute in trecut, viata personala, si mai putin cea professionala, devin in aceste clipe informatii pretioase pentru cei care voiau sa il aduca pe Cristian in pragul distrugerii totale.

Premiera in Romania: 27.02.2015

Share this Post

About wkro

WOLTERS KLUWER ROMÂNIA este parte a grupului multinaţional Wolters Kluwer, cunoscut pe piaţa internaţională ca unul dintre cei mai mari furnizori de informație specializată, produse şi servicii dedicate profesioniştilor.

2 Comments

  1. E un caz dramatic, impresionant…in cuvinte greu se pot explica anumite lucruri.. Se spune ca “Somnul ratiunii naste MONSTRII” Un astfel de monstru a creat tara si poarta numele de Victor Viorel ponta.
    Un lucru e clar cazul procurorului Panait ar trebui redeschis si urmarit acest ponta si rolul lui in moartea procurorului.

  2. Nu se va redeschide. S-a sinucis. Din ce am citit si ascultat (ore bune interviuri) se pare ca fost drogat. Ponta nu are nicio legatura cu cazul. Vedeti ancheta jurnalistica de pe evenimentul, parca.

Comments are closed.