Despre reprezentantii Romaniei care au cucerit Washington-ul si munca din spatele premiilor obtinute
In ultima saptamana presa din Romania i-a apreciat pe cei cinci studenti ai Facultatii de Drept de la Universitatea din Bucuresti pentru succesul obtinut la concursul international de procese simulate Jessup, organizat la Washington. Echipa Romaniei a obtinut cel mai bun punctaj pentru memoriile scrise, primind premiul The Alona E. Evans, iar unul dintre membrii echipei, Viorel Chiricioiu, a obtinut premiul pentru cel mai bun pledant nevorbitor nativ de limba engleza.
Succesul realizat de cei cinci tineri este vadit: din 126 de echipe inscrise in concurs din intreaga lume, echipa Romaniei s-a intors de la Washington cu doua dintre cele mai mari premii ale concursului.
Dar cum au obtinut studentii aceste premii? Ce probe presupune acest concurs si cat au muncit studentii nostri pentru a se clasa printre cei mai buni?
Discutand cu cei cinci premianti: Viorel Chiricioiu (anul III), Dragos-Mihai Ghita (anul III), Cezara-Laura Grama (anul IV), Elena-Laura Lupu (anul III) si Victor-Iulian Maier (anul III) am aflat ca pregatirea lor a inceput in urma cu sase luni sub coordonarea domnului Ion Galea, lector universitar doctor la Facultatea de Drept, Univ. Bucuresti.
Studentii au avut de trecut doua probe de selectie pentru a ajunge la Washington: prima a fost preselectia organizata de facultate pentru a-si forma echipa pentru Jessup, la care au participat peste 30 de studenti, iar cea de-a doua, a fost runda nationala, unde echipa Facultatii din Bucuresti a obtinut punctajul cel mai mare, depasind cealalta echipa inscrisa, cea a Facultatii de Drept din Targu Mures.
Concursul Jessup este o simulare de proces in fata Curtii Internationale de Justitie si contine doua probe: realizarea unui memoriu in care se aduc argumente juridice pentru rezolvarea spetei concursului si sustinerea unei pledoarii in fata unui complet de trei judecatori, complet care la faza internationala a fost format din profesori reputati de drept international public. Cazul pe care l-au avut de rezolvat aprofunda teme de drept international public precum: teritoriu, migratie, drepturile omului in detentie si datorii suverane. Speta a fost una care necesita o activitate de cercetare impresionanta intrucat se prezenta o situatie de fapt neintalnita pana acum in realitate: pierderea in totalitate a teritoriului de catre un stat si consecintele legale care decurg.
Cei cinci tineri ne-au demonstrat ca sunt inteligenti, ambitiosi, si muncitori. Cu siguranta, acum ca aptitudinile lor profesionale sunt recunoscute la nivel international, cei cinci studenti vor avea o frumoasa ascensiune profesionala, iar noi le vom urmari succesele cu interes. Viorel Chiricoiu, Dragos-Mihai Ghita, Cezara-Laura Grama, Elena-Laura Lupu si Victor-Iulian Maier, felicitari!
*Foto de la stanga la dreapta: Dragos-Mihai Ghita, Victor-Iulian Maier, Cezara-Laura Grama, Elena-Laura Lupu, Viorel Chiricioiu