Dispozitiile privind pensia de invaliditate declarate neconstitutionale

Wkro/ August 13, 2012/ Stiri

Acordarea pensiei de invaliditate nu trebuie conditionata de varsta

Prin Decizia nr. 680 din 26 iunie 2012, Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionalitatea dispozitiilor art. 73 alin. (1) din Legea nr. 263/2010, care stabilesc conditiile de varsta si de stagiu de cotizare necesare pentru acordarea pensiei de invaliditate.

Potrivit Curtii, conditionarea acordarii pensiei de invaliditate de implinirea unei anumite varste, dublata de realizarea unui anumit stagiu de cotizare nu este rezonabila, afectand in mod direct dreptul la pensie al persoanelor prevazute la art. 68 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 263/2010.

“Conditiile pe care legiuitorul trebuie sa le impuna in acest caz trebuie sa vizeze strict stagiul de cotizare deja realizat, astfel incat, indiferent de varsta asiguratului, acesta sa poata beneficia de o pensie de invaliditate potrivit contributiei realizate, in acest fel, pensia de invaliditate isi pastreaza natura juridica a unei prestatii de asigurari sociale, nefiind transformata intr-una sociala.

In caz contrar, persoana asigurata, de principiu, ar ajunge in situatia in care, desi si-a pierdut total capacitatea de munca, deci nu mai poate fi incadrata in munca, sa nu beneficieze de contributiile deja realizate decat la implinirea varstei standard de pensionare, odata cu acordarea pensiei pentru limita de varsta. O asemenea persoana este exclusa, in acest caz, de la beneficiul acordarii pensiei de invaliditate, ceea ce este inadmisibil.”

Legiuitorul este obligat ca in termen de 45 de zile de la publicarea deciziei in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, sa puna de acord prevederile constatate ca fiind neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei.

Share this Post

About wkro

WOLTERS KLUWER ROMÂNIA este parte a grupului multinaţional Wolters Kluwer, cunoscut pe piaţa internaţională ca unul dintre cei mai mari furnizori de informație specializată, produse şi servicii dedicate profesioniştilor.