Drept inapoi in viitor: peste douazeci de ani

wkro/ aprilie 16, 2013/ Articolul saptamanii

Dan Stoica, Managing Director, Wolters Kluwer RomaniaDan Stoica, Director General, Wolters Kluwer Romania

(1) Doua cauze ale schimbarii. Incotro ne indreptam?

In urma cu 20 de ani lumea juridica era o fortareata profesionala bine izolata. Absolventii facultatilor de drept primeau locuri de munca prin repartitie guvernamentala, iar profesia de avocat era una din cele mai stabile meserii din lume. Cinci ani mai tarziu, eram un proaspat absolvent al facultatii de drept dezorientat de schimbarile radicale ale sistemului juridic. Am invatat atunci sa tastez in orb folosind o masina clasica de scris, in timp ce internetul abia nascut facea trecerea de la Unix la Windows. Astazi folosesc o tastatura mobila si scriu acest text pe o tableta cu ecran tactil de pe care pot accesa zeci de calculatoare in acelasi timp. Sistemul juridic este in continuare dezorientat de schimbari radicale.

Daca erai student la Drept, iti amintesti cine era ministrul justitiei acum 20 de ani? Sau care era cel mai celebru avocat, si prin ce anume se remarca el? Eu retin mult mai bine impactul primelor zile de practica juridica, dupa absolvirea facultatii. Am simtit un gol in stomac, ca intr-o cadere libera. Generatiile de astazi traiesc o ruptura inca mai intensa intre lumea reala si cea din amfiteatre, datorita vitezei cu care se multiplica informatia digitala si a dezvoltarii exponentiale a noilor tehnologii.

In urma cu 20 de ani, avocatii si magistratii erau intalniti doar in salile inalte, cu lambriuri de lemn ale Palatelor de Justitie. Astazi ii putem gasi cu usurinta pe facebook si detin domenii de internet, folosind noile tehnologii ca un instrument firesc de comunicare. Chiar in timp ce citesti aceste randuri profesiile juridice, scoala de drept si societatea se transforma in tacere, ca un organism care isi primeneste celulele in permanenta cu viteze diferite.

Spre ce se indreapta aceasta transformare si ce putem spune astazi despre lumea juridica in care vom profesa peste douazeci de ani?
Pentru a creiona o schita de raspuns, iti propun sa luam in calcul doua ipoteze ale schimbarilor, pe care le putem identifica cu usurinta in prezent:

  1. Constrangerile economice ne preseaza sa obtinem mai multe rezultate cu mai putine resurse. Pe de o parte ne confruntam cu o problema vizibila privind subfinantarea sistemului judiciar si accesul la justitie al cetatenilor, la care se adauga dezorientarea scolilor de drept care nu reusesc sa coreleze oferta educationala cu numarul de locuri de munca disponibile pe piata serviciilor juridice. Pe de alta parte din ce in ce mai multe persoane fizice si tot mai multe companii nu isi mai pot permite costurile cu serviciile de consultanta juridica asa cum sunt ele furnizate in prezent.
  2. Transformarile tehnologice digitale modifica fundamental modul in care interactionam cu informatiile si instrumentele pe care le folosim in viata profesionala. Acest lucru este vizibil peste tot in jurul nostru, daca ne raportam numai la aparitia tehnologiilor inteligente si a platformelor gratuite online de tip Google sau Facebook. Este imposibil sa ne gandim ca lucrurile vor ramane incremenite in lumea juridica, in timp ce in ultimii 20 de ani am trecut cu o viteza uluitoare de la comunicarile telegrafice la videoconferinte in timp real folosind telefoane inteligente. Daca ne inchipuim ca toata lumea se schimba cu exceptia profesiilor juridice, ruptura va fi cu atat mai dramatica cu cat diferenta dintre lumi este mai mare.

Exista tendinta fireasca de a imagina solutiile la problemele enuntate mai sus pe baza experientelor din trecut. Dar daca viitorul lumii juridice nu mai apartine salilor inalte, cu lambriuri de lemn ale Palatelor de Justitie? Si daca nu este suficient sa reconditionam sedii, sa ne pregatim mai bine si sa angajam mai multi studenti? Ce este de facut atunci cand suntem fortati de schimbarile din jurul nostru sa reinventam modul in care profesam? Saptamana viitoare voi aprofunda prima cauza a transformarilor viitoare: clientii profesiilor juridice vor cere mai multe rezultate cu mai putine resurse.

Tu cum percepi aceste transformari? Incotro ne indreptam?

Citeste si: Drept inapoi in viitor: peste douazeci de ani (2)

Share this Post

About wkro

WOLTERS KLUWER ROMÂNIA este parte a grupului multinaţional Wolters Kluwer, cunoscut pe piaţa internaţională ca unul dintre cei mai mari furnizori de informație specializată, produse şi servicii dedicate profesioniştilor.