Evaziunea fiscală. Aspecte controversate din practica judiciară. Posibile soluții

Octavian Nicola/ August 28, 2017/ Evenimente, Seminarii

Procurorul Alexandra Mihaela Șinc, formator al Institutului Națonal al Magistraturii, revine ca lector într-un seminar organizat de Wolters Kluwer România, care va aborda problemele controversate privind evaziunea fiscală, așa cum acestea reies din actualitatea judiciară. Perspectiva magistratului va fi una exclusiv practică, incluzând prezentarea și comentarea unei selecții relevante de hotărâri judecătorești în materia evaziunii.

RĂSPUNSURI LA ÎNTREBĂRILE PRACTICIENILOR. Magistratul a fost implicat, din postura de consilier al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în demersurile pentru operaționalizarea Direcției de Combatere a Fraudelor din cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală. În acest mod, procurorul Alexandra Mihaela Șinc a avut posibilitatea de a cunoaște cele mai multe dintre problemele invocate de practicieni în legătură cu cercetarea și judecarea cauzelor având ca obiect infracțiuni de evaziune fiscală, una dintre prioritățile  actuale le Ministerului Public. Totodată, ca formator la INM a aprofundat cercetarea practicii judecătorești în acest domeniu.

PREZENTAREA DE JURISPRUDENȚĂ RELEVANTĂ. Așadar, fenomenul evaziunii fiscale și combaterea sa prin mijloace de drept penal reprezintă un interes actual nu doar pentru judecători, procurori și avocați, ci, cel puțin prin efectele sale colaterale (luarea și ridicarea unor măsuri asigurătorii, afectarea normalei activități a unor societăți comerciale), și pentru administratori de companii, manageri, executori judecătorești, lichidatori, consilieri juridici, experți fiscali și contabili. Pentru aceasta, procurorul Alexandra Mihaela Șinc își propune să prezinte, în cadrul seminarului Wolters Kluwer România, care va avea loc la 21 septembrie 2017 la  Sala de cursuri Wolters Kluwer România, din Bd. Tudor Vladimirescu 22, Clădirea Green Gate, etaj 6, sector 5, București și posibile soluții referitoare la tematica evaziunii fiscale. Tematica seminarului conceput de procurorul Alexandra Mihaela Șinc urmărește problematica izvorâtă din practica recentă, în ceea ce privește urmărirea penală, faza camerei preliminare și judecarea cauzelor avînd ca obiect infracțiunile prev. de Legea nr. 241/2005.

Share this Post