Flash of Genius – Sclipire de geniu (2008)

Wkro/ September 26, 2014/ Filme de vazut

Flash of geniusAutor: Stefan Gheorghies

Corporations have time, money, and power on their side. All Bob Kearns had was the truth.

Orice litigiu ajuns in fata instantei de judecata presupune esecul altor cai prin care partile ar fi putut ajunge la o intelegere. Fie ca vorbim despre metode mai putin oficiale, despre mediere sau alte forme de intelegere amiabila prevazute de catre legislatiile diverselor state, cauza ajunsa in fata unui judecator deja impune o cu totul alta viziune asupra elementelor de fapt si de drept.

Flash of Genius, in regia lui Marc Abraham, urmareste povestea unui profesor universitar, inginer de profesie, ajuns in fata unei dileme morale fara precedent. Aceasta neliniste interioara patrunde fara voia sa in sfera juridicului in momentul in care inventia sa revolutionara este preluata fara drept de catre un mare producator de automobile si fabricata in serie fara a-i recunoaste drepturile de proprietate intelectuala profesorului inventator. Dincolo de procesul care inevitabil avea sa urmeze, profesorul va fi pus in fata unei alegeri intre viata profesionala si cea privata.

Bob Kearns (Greg Kinnear) este un stralucit profesor universitar in cadrul unei universitati tehnice americane. Familist convins, sot iubitor si tata devotat, Bob nu duce lipsa de sustinerea celor dragi atunci cand vine vorba despre proiecte de amploare. Insa, intr-o seara ca oricare alta, o revelatie de moment ii va schimba viata in mod definitiv. O simpla problema precum stergatorul de parbriz pentru automobile il determina pe Kearns sa inventeze un dispozitiv care sa permita actiunea stergatoarelor la diverse intervale de timp, tinand cont si de intensitatea ploii. Pus in contact cu oameni de afaceri cu legaturi in domeniul automobilelor, Bob este mai mult decat entuziasmat de reactia producatorului Ford, in special atunci cand acestia ii propun ca dispozitivul sau sa fie montat, pentru inceput, pe masinile care urmeaza sa fie produse de ei.

Insa, la fel cum gloria de moment orbeste luarea de decizii rationale, intr-o clipa norocul se schimba pentru Bob. Ford se retrage din afacere, iar profesorul ramane blocat cu un inceput de afacere personala in care investise bani si timp. Odata cu trecerea timpului si pasiunea acestuia pentru inventia presupus revolutionara incepe sa se stinga, pana in momentul in care acesta observa intamplator niste masini in teste pe strazile orasului purtand dispozitivul sau pentru stergatoarele de parbrize. Bob incepe din acest moment o lupta fara precedent impotriva producatorului Ford, o lupta care il va purta in cele din urma in sala de judecata, dar in acelasi timp il va costa si casnicia. Ideea de a dovedi ca ideea sa a fost furata va depasi orice limita, iar dreptatea va fi infaptuita cu orice pret.

flash-of-genius-still

Flash of Genius este un film axat pe doua coordonate esentiale. Prima coordonata este cea umana, in care profesorul se loveste de realitatea dura in care inventia sa fusese preluata fara drept de catre o companie gigant. Desi toti din jurul sau, inclusiv (la momentul respectiv de inceput) sotia sa, il indemnau sa accepte o intelegere amiabila cu producatorul de automobile, Kearns vrea dreptatea cu orice pret. Iar acest lucru il costa mai mult decat o cariera in mediul universitar. Casnicia sa se destrama in fata obsesiei sale pentru inventia revolutionara, copiii se instraineaza de tatal lor si isi traiesc copilariile cu un tata axat pe alte probleme decat ale lor. Anii trec, iar actiunea ajunge la cea de-a doua coordonata: cea juridica. Dupa ani de munca si lupta aparent in zadar cu marea companie, Kearns ajunge in fata instantei de judecata intr-un proces in care avea sa renunte la dreptul de a fi asistat de catre un avocat. Profesorul decide sa se reprezinte singur, iar cu ajutorul fiului sau va reusi intr-un final sa infranga argumentele tehnice si juridice ale partii adverse.

Share this Post

About wkro

WOLTERS KLUWER ROMÂNIA este parte a grupului multinaţional Wolters Kluwer, cunoscut pe piaţa internaţională ca unul dintre cei mai mari furnizori de informație specializată, produse şi servicii dedicate profesioniştilor.