Gandhi (1982)

Wkro/ January 31, 2014/ Filme de vazut

GandhiAutor: Stefan GHEORGHIES

His Triumph Changed The World Forever.

Intr-o societate in care se pretinde ca ne bucuram de posibilitatea unei exercitari neingradite a tuturor libertatilor si drepturilor fundamentale nu putem ignora statutul anumitor provincii care inca neaga aceasta aplicare uniforma a tuturor normelor care vizeaza bunastarea omului in cele mai fundamentale aspecte. Legea este cea care, in fond, guverneaza aceste regimuri opresive care ignora drepturile fundamentale ale omului. Facem trimitere bineinteles si la manifestarea unui legiuitor de rea-credinta, influentabil si care nu tine cont de respectarea celor mai simple norme de moralitate sau etica. Gandhi, celebra ecranizare a vietii lui Mohandas K. Gandhi, regizata de catre Richard Attenborough ilustreaza lupta unui simplu om impotriva unui intreg sistem marcat de discriminare fata de cei a caror bunastare ar fi trebuit sa primeze in fata oricaror piedici etnice.

Actiunea debuteaza cu un tanar Mahatma Gandhi (Ben Kingsley), avocat din Marea Britanie sosit in Africa de Sud pentru a lua parte la solutionarea unui litigiu. Obisnuit cu o societate in care originea etnica nu conta atunci cand venea vorba despre respectarea celor mai simple drepturi si libertati fundamentale, Gandhi se loveste in tara africana de o discriminare fara limita venita chiar din partea autoritatilor. Axat pe puterea legii, gandind ca un avocat, barbatul protesteaza fata de acest fapt, insa atitudinea sa nu este agreata de catre autoritatile care de abia controlau o societate marcata de revolta si nesupunere. Folosindu-se asadar de puterea legii, Gandhi face apel la conationalii sai sa-l sprijine in lupta impotriva discriminarii. La inceput timida, miscarea condusa de Gandhi capata amploare in momentul in care autoritatile decid sa reprime violent orice forma de protest. De aici si pana la o reala revolta a societatii nu mai este decat un pas, insa, in toata aceasta imagine de ansamblu avocatul devenit celebru indeamna la pace, la reactii non-violente fata de autoritati. Multi ani mai tarziu, Gandhi se trezeste prins intr-o lupta fara precedent pentru a reda Indiei independenta fata de Imperiu.

Gandhi

Putem considera Gandhi ca fiind o productie juridica numai in parte. Cu toate ca intregul film face apel la incalcarea constanta a legii si ordinii publice, atat de catre cetatenii de rand cat si de catre autoritatile care fac abuz de puterile lor, putem vorbi despre elemente de drept concrete prezente doar in prima jumatate a filmului. Prezinta relevanta asadar profesia de avocat a lui Gandhi. Dedicat profesiei, de o seriozitate nemaiintalnita si poate ca cel mai important, un om care cunostea forta legii si care credea in aceasta, barbatul duce la inceput o lupta timida cu autoritatile. Desi practic facea apel la legea in vigoare, cu norme imperative aplicabile indiferent de etnie si rang social, in scurt timp constata ca nu aceasta este solutia in indeplinirea scopurilor sale. Nu putem nega nici importanta componentei religioase a personalitatii lui Gandhi, desi as prefera sa nu intru in detalii cu privire la rolul pe care aceasta l-a jucat.

In tot acest peisaj in care legea era ignorata chiar de catre cei care aveau obligatia de a o respecta si aplica, se produce o schimbare majora in modul de gandire al personajului central. Am putea sa o consideram drept o evolutie, o desprindere de gandirea specifica avocatului care il guverna pana atunci, insa Gandhi isi asuma, fara a impune pretentii celor din jur, o lupta fara precedent impotriva autoritatilor si a intregului sistem. Cu toate acestea, Gandhi indeamna la forme pasnice de protest, iar pe cat posibil isi indruma adeptii sa respecte chiar si legile menite sa-i dezavantajeze.

Share this Post

About wkro

WOLTERS KLUWER ROMÂNIA este parte a grupului multinaţional Wolters Kluwer, cunoscut pe piaţa internaţională ca unul dintre cei mai mari furnizori de informație specializată, produse şi servicii dedicate profesioniştilor.