Hoffa (1992)

Wkro/ February 13, 2015/ Filme de vazut

hoffaAutor: Stefan Gheorghies

He was capable of anything. He wasn’t afraid of anyone. That’s why everyone was afraid of him.

Intr-o perioada in care clasa muncitoare nu se bucura de niciun privilegiu, conceptul de sindicat reprezenta o necunoscuta pentru majoritatea angajatilor. In contextul in care legea nu reglementa decat intr-o mica masura raporturile de munca, era nevoie de interventia unui personaj care sa lupte pentru drepturile celor care stateau la baza intregii piramide aducatoare de profit de angajatori.

Hoffa, in regia lui Danny DeVito, urmareste povestea celebrului Jimmy Hoffa, pornind de statutul sau de simplu sindicalist pana la apogeul in care organizatia condusa de acesta numara 2 milioane de membri. Dincolo de lupta lui Hoffa pentru drepturile celor lipsiti de putere, se ascundeau insa interese obscure care in cele din urma au dus la disparitia misterioasa a liderului de sindicat, filmul oferind un deznodamant interpretabil.

Jimmy Hoffa (Jack Nickolson) este mai mult decat un personaj carismatic care duce in spate responsabilitatea de a-i reprezenta pe cei lipsiti de drepturi in fata patronajelor. Lupta inceputa inca din perioada in care domeniul nu era bine reglementat contureaza un veritabil erou national. Apogeul carierei lui Hoffa il reprezinta alegerea in functia de presedinte al sindicatului, lucru care atrage si antipatia unor importanti politicieni. Dupa asocierea cu diversi oameni de afaceri care operau la limita legii, este inevitabil procesul prin care liderul este acuzat si trimis in judecata pentru infractiuni grave. Bobby Ciaro (Danny DeVito), bunul sau prieten si confident, este cel care ii sprijina activitatea lui Hoffa, dar si cel care il insoteste ulterior in detentie.

Hoffa nu se incadreaza intru totul in categoria filmelor juridice, insa povestea urmareste intr-o maniera subiectiva modul in care actul de justitie este indeplinit. Vazuta din perspectiva lui Booy Ciaro, activitatea liderului de sindicat nu pare a depasi limitele legii. Singura activitate de care Hoffa era vinovat consta in atragerea unor reactii puternice din partea principalilor politicieni ai vremii, pornind de la cel mai inalt nivel. Lupta pe care acesta o poarta cu regimul se sfarseste cu o condamnare previzibila. Dincolo de ochii presei, anii de detentie isi spun cuvantul asupra acestuia, iar revenirea in libertate se face prin intermediul unui compromis ascuns. Legea devine, in acest context, un simplu element facultativ pentru toti actorii implicati, un ghid orientativ pentru reglementarea tuturor raporturilor in care Hoffa, Bobby, precum si cei de cealalta parte a baricadei erau implicati.

hoffa-still

Filmul regizat de Danny DeVito urmareste parcursul fulminant al unui om decis sa lupte, in aparenta, pentru drepturile celor lipsiti de putere. Coeziunea puternica cu cei pe care ii reprezinta sta de altfel la baza intregii ascensiuni, aspect ilustrat puternic in ecranizarea din 1992. Productia indrazneste chiar sa ofere o ipoteza pentru disparitia misterioara a lui Hoffa. Ipoteza urmareste simplul fapt al apararii intereselor economice in care Hoffa devine un pericol care trebuie indepartat cu orice pret.

Share this Post

About wkro

WOLTERS KLUWER ROMÂNIA este parte a grupului multinaţional Wolters Kluwer, cunoscut pe piaţa internaţională ca unul dintre cei mai mari furnizori de informație specializată, produse şi servicii dedicate profesioniştilor.