Inherent Vice (2014)

Wkro/ June 26, 2015/ Filme de vazut

Inherent ViceAutor: Stefan Gheorghies

Inherent vice in a maritime insurance policy is anything that you can’t avoid.

Actul de infaptuire a justitiei nu trebuie restrans numai in sfera sistemului judiciar. Fiecare actor prezent in sfera juridica contribuie intr-o anumita masura la buna desfasurare a raporturilor pe care legiuitorul le are in vedere. Insa, intr-o perioada in care anumite influente sociale par a dezmembra cadrul juridic, se produce o segregare a categoriilor sociale care nu poate avea decat influente nefaste.

Inherent Vice, in regia lui Paul Thomas Anderson, urmareste o ancheta marcata de obiective personale a unui detectiv particular din perioada anilor ’70 din S.U.A. Aceasta veritabila incursiune in coruptia care guverna fiecare latura a societatii se dovedeste a fi pentru detectivul nonconformist o depasire a propriilor limite, atat pe latura juridica, cat si personala.

Larry Sportello (Joaquin Phoenix) pare a fi la prima vedere un reprezentant al miscarii care a marcat anumite sfere ale societatii americane in anii ’70. Insa, dincolo de practicile neortodoxe si viciile evidente, se ascunde un profesionist. Profesia de detectiv particular pare a-l detasa de lumea in care era captiv, punandu-l in legatura cu sfera juridica mai mult decat si-ar fi dorit. Situatia sa se complica in momentul vizitei unei foste prietene, aceasta cerandu-i ajutorul intr-o situatie aparent imposibila. Conexiunea persoanala a acesteia cu un puternic om de afaceri din regiune pare a intra in sfera penala in momentul in care planurile sotiei barbatului vizeaza internarea sa intr-o clinica pentru persoane cu afectiuni psihice. Amenintarile, dar si presiunea interioara a relatiei extraconjugale, ii atrag atentia lui Sportello, acesta facand promisiunea de a incerca sa o ajute pe femeie. Insa, la scurt timp dupa vizita fostei sale prietene, Sportello incepe sa fie contactat de persoane din diverse sfere. Disparitia acesteia nu face decat sa il plaseze pe Sportello in cercul de suspecti, iar acum acesta va fi nevoit sa isi depaseasca atributiile pentru a determina ce s-a intamplat cu adevarat in cazul femeii.

Inherent Vice

Inherent Vice poate fi privit drept un film juridic nonconformist, o ilustrare a coruptiei prezente la cel mai inalt nivel, dar si o prezentare a unei societati in care legile defectuoase nu au aplicabilitate. Larry Sportello este un detectiv particular marcat de spiritul dreptatii, insa adevarata motivatie care il determina sa afle adevarul in cauza este una de natura personala. Influenta omului de afaceri pare a fi in stransa legatura cu ofiteri ai politiei locale, cu persoane din sfera de administratie locala si centrala, iar Sportello este prins intr-o periculoasa ancheta in care se afla pe cont propriu. Cel mai apropiat “colaborator”, un ofiter de politie renumit pentru cazurile de natura penala pe care le anchetase, pare a fi singurul rupt de aceasta lume a coruptiei. Insa, chiar si in sfera aparentelor, Sportello va constata ca legea reprezinta doar un punct de reper pentru persoanele care detin autoritatea de a o respecta si aplica.

Share this Post

About wkro

WOLTERS KLUWER ROMÂNIA este parte a grupului multinaţional Wolters Kluwer, cunoscut pe piaţa internaţională ca unul dintre cei mai mari furnizori de informație specializată, produse şi servicii dedicate profesioniştilor.