Inregistrarea si anularea inregistrarii in scopuri de TVA, consecinte fiscale, proceduri administrative (D088)

Admin/ September 13, 2016/ Articole, Contencios fiscal. Impactul Noului Cod de Procedură fiscală în litigiile fiscale - 30 septembrie 2016

Înregistrarea în scopuri de TVA, indiferent de motiv (de ex. înființarea unei noi companii, reînregistrare ca urmare a anulării din oficiu, înregistrarea de mențiuni la Registrul Comerțului, etc) nu este posibilă imediat, fiind condiționată de criterii stabilite de ANAF prin ordine legislative.

Criteriile principale pe baza cărora se iau deciziile de aprobare/ respingere a solicitărilor de înregistrare în scopuri de TVA sunt următoarele:

  • Desfășurarea la sediul social și/ sau în afara acestuia de activități economice autorizate;
  • Fapte sau infracțiuni înscrise în cazierul fiscal al unuia dintre administrator, a asocierilor sau chiar a persoanei impozabile;
  • Evaluarea de către organele fiscale a intenției și a capacității persoanelor impozabile de a desfășura activități economice care implică operațiuni taxabile și/ sau scutite de TVA, precum și operațiuni pentru care locul livrării/ prestării se consideră a fi în străinătate, dacă taxa ar fi deductibilă în cazul în care acestea s-ar desfășura în România.

Pe baza de scheme logice, detaliile privind analiza acestor operațiuni din perspectiva legislației în domeniul TVA vor fi prezentate de specialiști din domeniul privat și Ministerul Finanțelor în cadrul seminarului Înregistrarea și anularea înregistrării în scopuri de TVA, consecințe fiscale, proceduri administrative (D088)din data de 26 septembrie 2016.

carusel-mare-950x230

Înregistrarea în scopuri de TVA, exceptând sucursalele din România ale persoanelor impozabile cu sediul activității economice în afara României, este condiționată de o procedură administrativă, pornind de la depunerea formularului 088 și a documentației aferente.

Formularul 088 se depune în urmatoarele situații:

  • La înființarea persoanei impozabile, daca declară că va depăși plafonul de scutire TVA;
  • La înființarea persoanei impozabile sau ulterior înființării (când nu depășește plafonul cifrei de afaceri și nu este obligate la înregistrarea în scopuri de TVA), prin opțiune;
  • La depășirea plafonului cifrei de afaceri, când persoana impozabilă este obligată să se înregistreze în scopuri de TVA prin efectul legii;
  • La solicitarea organelor fiscale competente, în situații precum:
    • Schimbarea sediului social;
    • Schimbarea administratorilor/ asociaților

Organul fiscal poate aproba sau respinge cererea de înregistrare în scopuri de TVA, bifând căsuța.

Datele de la care o persoană impozabilă căreia i s-a aprobat cererea de înregistrare în scopuri de TVA și durata perioadei de grație (de la depunere și până la aprobare), precum și schemele procedurii administrative ANAF de aprobare/ anulare cerere vor fi prezentate de specialiști din domeniul privat și Ministerul Finanțelor în cadrul seminarului Înregistrarea și anularea înregistrării în scopuri de TVA, consecințe fiscale, proceduri administrative (D088) data de 26 septembrie 2016.

În cazul în care persoana impozabilă nu mai îndeplinește condițiile de menținere a codului de TVA, ANAF poate anula din oficiu înregistrarea în scopuri de TVA.

Indiferent de situație, persoanele impozabile vor suporta consecințe precum: pierderea dreptului de a deduce TVA aferentă achizițiilor de bunuri/ servicii, obligativitatea colectării, și implicit plății TVA dacă desfășoară activități în perioada în care sunt înregistrați în scopuri de TVA. Partenerii care achiziționează bunuri / servicii de la persoane care și-au pierdut calitatea de plătitori de TVA nu au drept de deducere TVA aferent acestor tranzacții.

Mai multe detalii despre situațiile în care ANAF  poate anula din oficiu înregistrarea în scopuri de TVA, obligațiile declarative și de plată/ ajustare TVA ale persoanelor impozabile care își pierd înregistrarea în scopuri de TVA vor fi prezentate de specialiști din domeniul privat și Ministerul Finanțelor în cadrul seminarului Înregistrarea și anularea înregistrării în scopuri de TVA, consecințe fiscale, proceduri administrative (D088) data de 26 septembrie 2016.

carusel-mare-950x230

Share this Post