Instinct (1999)

Wkro/ November 28, 2014/ Filme de vazut

InstinctAutor: Stefan Gheorghies

One man’s mind is another man’s mystery.

Intr-o societate considerata moderna, legile scrise ar trebui sa stea la baza fiecarui raport in care cetatenii patrund cu sau fara voia lor. Aceste legi nu au neaparat menirea de a limita libertatea propriilor cetateni, ci mai degraba urmaresc o stare generala de bine superioara individului. Armonia sociala, buna functionare a tuturor structurilor societatii sunt doar o parte dintre idealurile urmarite de catre legiuitor atunci cand da nastere unei noi reglementari juridice. Ce se intampla insa intr-o lume in care complexitatea traiului de zi cu zi se reduce la raporturi sociale de baza?

Instinct, in regia lui Jon Turteltaub, urmareste povestea unui antropolog care depaseste ordinea sociala impusa de catre civilizatia umana. Disparut fara urma timp de doi ani in timpul unei misiuni in Africa, acesta reapare in scena cotidiana dupa ce este acuzat de uciderea a doi autohtoni si extradat in tara de origine, SUA.

Acum adevarata misiune cade in sarcina unui tanar psihiatru, Theo Caulder (Cuba Gooding Jr.), cel care trebuie sa il evalueze pe doctorul Ethan Powell (Anthony Hopkins) pentru a stabili daca este apt din punct de vedere psihic pentru a fi judecat pentru crima. Insa, Caulder va descoperi, pe masura ce reuseste sa stabileasca o legatura destul  de puternica cu doctorul considerat de multi pierdut in negura junglei, faptul ca viziunea antropologului asupra societatii contemporane este una mai mult decat originala. Dupa ce Powell evadase practic din societatea moderna pentru a trai in compania gorilelor si pentru a le studia comportamentul indeaproape, revenirea la raporturile sociale de baza devine o filosofie de viata pentru acesta. Protectia, iubirea in forma sa de baza, respectul reciproc, autoritatea sunt doar cateva dintre atributele unei vieti conduse de puterea naturii. Caulder va incerca sa dovedeasca faptul ca Powell este constient de propriile actiuni si ca poate discerne binele de rau, insa pana la finalul expertizei psihiatrice destinate instantei de judecata mai sunt multe dificultati de depasit.

Anthony Hopkins, Cuba Gooding Jr.

Instinct este un film care poate fi incadrat in categoria productiilor juridice, daca ar fi sa largim sfera juridicului spre anumite concepte de baza. Ethan Powell este acuzat de uciderea a doua persoane, extradat in SUA si urmeaza sa fie judecat pentru faptele sale. Insa, dincolo de aplicarea legii penale in materie internationala, apare aceasta viziune de viata a doctorului, care ii poate influenta negativ destinul. Aici intervine doctorul Caulder, un tanar ambitios care vrea sa sara cateva etape in cariera prin intermediul acestui caz mai mult decat interesant. Mai mult, Caulder devine un veritabil avocat al aparatii pentru Powell, singurul care crede in sansa sa de a scapa de acuzatiile care ii erau aduse si poate ca singurul care ar fi putut restabili o legatura cu societatea din care Powell facuse odata parte. Vointa de a demonstra ca fostul antropolog poate fi readus in randul civilizatiei va depasi sfera profesionala, iar intre cei doi se va forma o relatie profesor-student. Intrebarile finale sunt acum: cat va rezista aceasta incursiune in interiorul personalitatii doctorului si daca scopul urmarit va fi atins in cele din urma?

Share this Post

About wkro

WOLTERS KLUWER ROMÂNIA este parte a grupului multinaţional Wolters Kluwer, cunoscut pe piaţa internaţională ca unul dintre cei mai mari furnizori de informație specializată, produse şi servicii dedicate profesioniştilor.

1 Comment

  1. E superb filmul. L-am vazut mai de mult, dar marturisesc ca m-am concentrat mai mult pe latura psihologica a sa, nu pe partea juridica. Mi-ai facut pofta sa il mai vad odata.

Comments are closed.