Just Cause – O cauza dreapta (1995)

Wkro/ February 14, 2014/ Filme de vazut

Just CauseAutor: Stefan GHEORGHIES

Buried deep in the Florida Everglades is a secret that can save an innocent man or let a killer kill again.

In prezent actul de infaptuire al justitiei se sprijina pe o sumedenie de mijloace tehnico-stiintifice menite sa asigure obiectivitatea tuturor persoanelor implicate in acest act. Pe de o parte, se urmareste astfel inlaturarea eventualelor erori umane, dar, pe de alta parte, aflarea adevarului si tragerea la raspundere a celor cu adevarat vinovati sunt esentiale. Just Cause, in regia lui Arne Glimcher, urmareste o poveste iesita din comunul marilor aglomerari urbane. Un omor savarsit prin cruzime pare a testa abilitatile ofiterilor de politie dintr-un mic orasel american, calea catre incalcarea procedurilor legale fiind deschisa oricarei persoane de rea-credinta. In contextul in care un om in aparenta nevinovat este condamnat la moarte pe baza unui probatoriu superficial, se pare ca singura speranta ca adevarul sa iasa la suprafata ramane doar un profesionist desavarsit care sa cunoasca fiecare lacuna a legii.

Bobby Earl (Blair Underwood) fusese condamnat la moarte pentru o crima marturisita in contextul in care fusese batut si privat de orice drepturi de catre autoritatile dintr-un mic oras american. Tanny Brown (Laurence Fishburne), cel care obtinuse prin violenta recunoasterea savarsirii faptelor de catre Bobby Earl, pare decis sa il trimita pe tanarul de culoare pe scaunul electric. Ca ultima speranta de a fi salvat, Bobby ii trimite o scrisoare unui reputat profesor de drept de la Harvard, Paul Armstrong (Sean Connery), rugandu-l sa ii preia cazul si sa dovedeasca ca se face nevinovat de uciderea cu cruzime a unei fetite din localitate. Desi ezita la inceput sa preia cazul, dupa ce timp de 25 de ani nu mai profesase ca avocat, Paul Armstrong incepe sa ancheteze ceea ce s-a intamplat cu adevarat cu fetita presupus ucisa de catre Bobby Earl. Dincolo de o ancheta a politiei locale care putea fi desfiintata cu usurinta de catre orice avocat care ar fi trebuit sa depuna toata staruinta in a-si apara clientul, profesorul descopera ca in acest context periculos mai este implicat si un criminal in serie incarcerat, ca o ironie a sortie, in aceeasi inchisoare ca si Bobby. Avocatul va trebui, inainte de a putea sa dovedeasca nevinovatia tanarului, sa afle ceea ce s-a intamplat cu adevarat cu micuta Joanie Shriver.

Just Cause este un film juridic deosebit care se bucura de sprijinul unei distributii de exceptie. De altfel, distributia este esentiala pentru orice productie, indiferent ca vorbim despre un scenariu bazat pe o poveste plina de elemente juridice sau despre o drama axata pe coordonate umane. Just Cause imbina povestea impresionanta a unui profesor de drept care patrunde in lumea reala a cazurilor din cartile sale cu lupta personala pentru infaptuirea dreptatii. Bobby Earl face apel la latura umana a unei personalitati puternice, acesta fiind si motivul pentru care Paul Armstrong accepta cazul. Vorbim despre o lupta aparent sortita esecului, dar care trezeste in profesorul de drept o provocare atat fata de sistemul judiciar pe care il cunostea atat de bine, dar si fata de cariera de avocat poate ignorata timp de prea multe decenii.

Just Cause

Ceea ce ofera originalitate productiei juridice este povestea dubla in care profesorul de drept ajunge un simplu pion. De altfel, fara a strica orice eventuala incursiune in filmul care face obiectul prezentarii, prima jumatate a naratiunii urmareste o desfasurare clasica specifica oricarei povesti cu temei juridic. Cursivitatea firului narativ, dublata de o incursiune perfecta in cazul lui Bobby Earl par a-l salva din fata executiei. Insa, dincolo de aceasta lupta prea facila din care Paul Armstrong spera sa-si salveze clientul, sta un adevar bine ascuns chiar si pentru un om care cunostea fiecare portita a legii.

Share this Post

About wkro

WOLTERS KLUWER ROMÂNIA este parte a grupului multinaţional Wolters Kluwer, cunoscut pe piaţa internaţională ca unul dintre cei mai mari furnizori de informație specializată, produse şi servicii dedicate profesioniştilor.