Le proces – Procesul (1962)

Wkro/ June 20, 2014/ Filme de vazut

The TrialAutor: Stefan GHEORGHIES

To be in chains is sometimes safer than to be free.

Ideile de inalta valoare morala si etica care stau la baza fiecarei legi urmaresc infaptuirea justitiei cu orice pret. Indiferent ca este vorba despre infractiuni deosebit de periculoase sau despre o simpla pretentie civila a reclamantului, fiecare cetatean trebuie sa aiba acces la instanta de judecata pentru a cere aplicarea legii. Insa, intr-o lume in care conceptia omului de rand asupra justitiei nu este neaparat cea mai optimista, romanul lui Franz Kafka, care sta la baza acestei productii, naste o serie de intrebari mai mult decat retorice. Le proces, in regia lui Orson Welles, urmareste povestea unui barbat care se trezeste intr-o zi oarecare sub arest. Legea cu care era obisnuit pana in acel moment nu este cea care sta la baza noii autoritati, acestuia nefiindu-i aduse la cunostinta acuzatiile. Mai mult, pus in fata arestului propriu-zis, eroul central constata ca privarea sa de libertate este una relativa, fiindu-i permis sa isi desfasoare in continuare rutina zilnica.

Josef K. (Anthony Perkins) este un inalt functionar care, intr-o dimineata ca oricare alta, se trezeste pus sub arest de catre doi barbati care la prima vedere pareau a fi ofiteri de politie. Dupa o serie de evenimente care nu fac decat sa mareasca misterul arestului sau, Josef K. isi continua rutina zilnica neluand in serios ce s-a intamplat. Ulterior se prezinta in fata instantei de judecata care urma sa ii stabileasca soarta, insa, ca si in prima faza, barbatului nu ii sunt aduse la cunostinta acuzatiile si nu stie ce pedeapsa risca in cazul in care este gasit vinovat. Aventura continua pentru eroul nostru si in momentul in care unchiul sau il pune in legatura cu un reputat avocat specializat pe astfel de cazuri. Insa, intr-o lume bine ascunsa in care guverneaza coruptia, depravarea si lipsa oricarei logici, Josef K. nu poate decat sa incerce sa se salveze din fata pericolului necunoscut. Legea care i se aplica devine o notiune extrem de abstracta.

The Trial - Procesul

Le proces este o ecranizare de succes a romanului cu acelasi nume semnat de Franz Kafka. De altfel, nu este singura ecranizare a acestui misterios roman. The Trial din 1993 urmeaza in linii mari acelasi fir epic, insa diferenta de calitate dintre productiile cinematografice este in favoarea filmului din 1962. Acesta urmareste cu mai multa finete misterul legii anonime care se aplica unor situatii necunoscute si aparent lipsite de orice logica. Josef K. nu numai ca nu reuseste sa desluseasca acuzatiile care i se aduc, legea aplicabila sau chiar identitatea celor care fac parte din instanta care il judeca, dar misterul se adanceste cu fiecare informatie noua in posesia careia intra. Tentat de ajutorul unor oameni care pretind ca pot influenta soarta procesului, barbatul patrunde intr-un proces care se judeca asupra unor fapte aflate in curs de desfasurare. Poate ca soarta procesului consta in actiunile eroului prins in lupta pentru demonstrarea nevinovatiei. Sau poata ca lipsa de logica a intregii povesti reprezinta specificul intregului roman. Ramane la latitudinea fiecaruia sa interpreteze firul evenimentelor din Le Proces.

Share this Post

About wkro

WOLTERS KLUWER ROMÂNIA este parte a grupului multinaţional Wolters Kluwer, cunoscut pe piaţa internaţională ca unul dintre cei mai mari furnizori de informație specializată, produse şi servicii dedicate profesioniştilor.