Liar Liar – Mincinosul mincinosilor (1997)

Wkro/ September 13, 2013/ Filme de vazut

Liar liarAutor: Stefan GHEORGHIES

Trust Me. Would I lie to you?

Perceptia publica asupra profesiei de avocat nu este una care sa incline spre buna. Dincolo de subiectele cu mult prea mediatizate si cu grad de spectaculozitate ridicat, pentru a atrage atentia publicului, un proces depinde in mare masura si de profesionalismul avocatilor implicati. Nu mare este mirarea atunci cand anumiti avocati sunt criticati datorita faptului ca au pierdut anumite cauze, cu toate ca acele cauze nu aveau sanse mari de reusita. Totodata, tinand cont de confidentialitatea care trebuie sa existe intre client si avocat, adesea speculatii privind deformarea adevarului, ies la iveala. Insa, exista, ca si in cazul oricarei reguli, exceptii de la aceasta relatie de confidentialitate. Liar Liar, in regia lui Tom Shadyac, se axeaza pe aceasta perceptie publica nefavorabila asupra profesiei de avocat. Imbracand o forma lejera, de comedie juridica, Liar Liar dezvolta povestea unui barbat care si-a construit cariera de avocat mintind, atat in cadrul exercitarii profesiei sale, cat si in cadrul vietii personale.

Fletcher Reede (Jim Carrey) este un avocat de succes care nu inceteaza sa atraga legea de partea sa. In spatele acestei cariere exceptionale sta o trasatura deloc pozitiva pentru „eroul” filmului: minciuna. Incepand cu modul in care se comporta in fata instantei atunci cand isi reprezinta clientii si terminand cu maniera in care isi trateaza propriul fiu, minciuna ocupa un loc important in viata acestuia. Insa, cum toate lucrurile bune au un sfarsit, si reciproca este valabila in cazul lui Reede. Dupa ce lipseste de la ziua de nastere a fiului sau, acesta din urma isi pune o dorinta naiva, dar care in mod miraculos avea sa se indeplineasca: ca tatal sau sa nu mai poata minti niciodata. Dorinta sincera a fiului devine realitate, iar locul gol lasat de modul in care acesta isi inducea in eroare prin minciuna clientii sau pe cei din jurul sau avea sa ii marcheze in curand viata de zi cu zi avocatului.

Liar Liar este o comedie juridica un pic mai originala; scenariul este construit conform tiparelor genului si nu implica o complexitate iesita din comun. Insa, ceea ce iese din comunul juridic este Jim Carrey in rolul unui avocat excentric, carismatic, de succes, dar mincinos patologic. De altfel, intreaga productie este croita pe interpretarea originala a lui Jim Carrey, fiind de altfel si aspectul esential al filmului lui Tom Shadyac. Cu toate ca Reede are de-a face cu un caz important pentru cariera sa, iar noua realitate ii afecteaza sansele de reusita, ce iese in evidenta este sinceritatea cinica a acestuia. Atat in relatiile sociale, cat si in cele juridice, Fletcher Reede dezvolta un umor de situatie involuntar. Anterior dorintei fiului sau, ne-am fi putut pune intrebari cu privire la moralitatea si etica acestui tanar avocat, insa trebuie sa tinem cont ca Liar Liar este o comedie juridica ce-l are in rolul principal pe Jim Carrey.

Liar liar

Flether Reede este un personaj unic prin maniera in care este ilustrat; asocierea dintre profesia de avocat si maniera interpretarii poate ca nu ar fi fost una prea fericita daca am fi avut in rolul principal un alt actor. Liar Liar este o productie juridica decenta, tinand cont de scopul urmarit si nu putem cauta rigorile legii prezente in alte productii, menirea acestei productii fiind sa aduca o lumina pozitiva asupra profesiei de avocat.

Share this Post

About wkro

WOLTERS KLUWER ROMÂNIA este parte a grupului multinaţional Wolters Kluwer, cunoscut pe piaţa internaţională ca unul dintre cei mai mari furnizori de informație specializată, produse şi servicii dedicate profesioniştilor.