Măsuri guvernamentale pentru prevenirea răspândirii COVID-19

Alexandra Caras/ March 11, 2020/ Articolul saptamanii

Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU) a hotărât ca procesul de învăţământ să fie suspendat în perioada 11 22 martie 2020 pentru grădiniţele şi şcolile primare şi gimnaziale, liceele şi şcolile postliceale şi profesionale. Perioada de suspendare poate fi prelungită, în funcţie de evoluţia situaţiei legate de infectarea cu coronavirus în România.

Transport rutier şi  suspendat pe direcţia Italia. Hotărârea nr. 6 din 9 martie 2020 a CNSSU mai prevede şi suspendarea transportului rutier pentru toate cursele efectuate spre Italia şi din Italia. Această suspendare a fost stabilită între 10 martie, ora 12:00 şi 31 martie 2010, ora 12:00. Totodată, de la data de 12 martie, ora 12:00 şi până la 31 martie, ora 12:00 şi transportul feroviar spre şi dinspre Italia este suspendat. Transportatorii de persoane care tranzitează Italia sunt obligaţi să comunice pasagerilor lor care se îmbarcă din Italia spre România că pe teritoriul ţării noastre vor intra în carantină sau autoizolare şi va trebui să completeze o declaraţie pe propria răspundere la îmbarcarea în autobuz. Şi în cazul pasagerilor operatorilor feroviari se va proceda în acelaşi fel. De asemenea, hotărârea specifică faptul că operatorii feroviari trebuie să îi înştiinţeze pe pasagerii cetăţeni străini că nu li se va permite trecerea frontierei României dacă vin cu escală din Italia.

Dezinfecţie frecventă. Hotărârea CNSSU stabileşte şi o serie de obligaţii pentru hypermarket-uri, supermarket-uri, magazine de cartier, cafenele, baruri, cluburi etc., precum şi pentru transportatori pentru a preveni răspândirea coronavirusului. Astfel, trebuie dezinfectate în mod frecvent suprafeţele, în special în zona caselor de marcat, precum şi în alte locuri expuse, precum cărucioare, coşuri de cumpărături, clanţe de la uşi, butoane de la lifturi etc. Va trebui, totodată, să fie dezinfectate frecvent şi mijloacele de transport în comun la finalizarea traseului. În acelaşi timp, comercianţii vor trebui să ia măsuri pentru a se evita aglomeraţia în spaţiile comerciale. De asemenea, este instituită obligaţia instituţiilor publice şi private de a asigura la toalete materiale destinate igienei personale, precum săpun, prosoape de hârtie, uscătoare de mâini şi să dezinfecteze clanţele uşilor şi mesele de conferinţă şi birourile.

Evenimente cu avizul Direcţiei de Sănătate Publică. În cazul evenimentelor este necesară emiterea unui aviz din partea Direcţiei de Sănătate Publică. Hotărârea nr. 6 din 9 martie 2020 arată că sunt exceptate de la această obligaţie acele evenimente cu un număr maxim de 200 de participanţi. În schimb, având în vedere evoluţia situaţiei, astăzi, 11 martie, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat restricţionarea activităţilor culturale, ştiinţifice, artistice, religioase, sportive şi de divertisment în spaţii închise cu participarea a peste 100 de persoane, până la data de 31 martie, cu posibilitatea de prelungire. Raed Arafat a precizat că această măsură nu afectează mall-urile şi hypermarket-urile însă se aplică teatrelor, cinematografelor şi chiar bisericilor.

Muncă de la domiciliu. CNSSU mai precizează în hotărârea sa că atât instituţiile publice, cât şi cele private vor analiza şi dispune, în măsura posibilităţilor, desfăşurarea muncii de la domiciliu pentru o parte din personal, potrivit articolelor 108-110 din Codul muncii.

Sursa informației

Share this Post