Restaurantele, cafenelele, hotelurile şi toate localurile, închise pentru a preveni extinderea COVID-19

Alexandra Caras/ March 18, 2020/ Articole

Servirea şi consumarea de produse alimentare şi băuturi în restaurante, hoteluri, cluburile, cafenele şi alte localuri publice similare a fost suspendată prin ordonanţă militară, ca urmare a instituirii stării de urgenţă din cauza COVID-19, a anunţat marţi seară Ministrul de Interne, Marcel Vela.

Serviciile „drive-in”, „room-service” şi livrare acasă pot funcţiona
Această măsură a fost luată indiferent dacă respectivele localuri au spații de servire în interiorul sau exteriorul lor. Totuşi, toate localurile amintite îşi pot continua activitatea şi pot vinde mai departe produsele lor alimentare şi băuturile, dacă pentru aceasta îşi organizează activitatea încât clienţii să nu rămână în spațiile de servire. Aşadar, serviciile „drive-in”, „room-service” sau livrare la client sunt permise mai departe.
Interzise evenimentele cu peste 100 de persoane în spaţii libere
Ordonanţa militară anunţată de ministrul de interne mai prevede suspendarea tuturor activităților culturale, științifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment sau jocuri de noroc, de tratament balnear și de îngrijire personală, realizate în spații închise. Mai mult, sunt interzise organizarea și desfășurarea oricărui eveniment care presupune participarea a peste 100 de persoane, în spații deschise. Pentru organizatorii evenimentelor cu maximum 100 de persoane este dispusă obligaţia de a lua măsurile necesare încât să se asigure distanța de minimum 1 metru între participanți.

Zborurile Spania-România şi România-Spania au fost oprite
Ministrul de interne, Marcel Vela a mai anunţat că toate zborurile companiilore aerieni spre Spania și din Spania către România, pentru toate aeroporturile din România sunt suspendate pentru 14 zile. Suspendarea intră în vigoare începând cu data de astăzi, 18 martie, ora 18.00, ora României. Potrivit ordonanţei militare, se prelungește şi suspendarea zborurilor efectuate de companiile aeriene spre Italia și din Italia către România, pentru 14 zile, începând cu data de 23 martie 2020. Măsura suspendării până la 23 martie spre Italia şi dinspre Italia spre România a fost luată anterior. Ministrul de interne a anunţat că suspendarea zborurilor destinaţiile amintite nu se aplică zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă și corespondență, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgență, precum și aterizărilor tehnice necomerciale.

Şoferii de TIR, dotaţi cu mijloace individuale sanitare de protecţie
Tot ca măsură luată în urma institurii stării de urgenţă, s-a hotărât că şoferii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 3,5t au obligația ca, în punctul de trecere a frontierei, să aibă asupra lor și să poarte mijloace individuale de protecție, precum dezinfectant, mănuși, mască pentru față și să prezinte documente care atestă traseul de deplasare până la destinație. Conform ordonanţei militare, chiar dacă şoferii acestor autovehicule sosesc din „zone roșii” sau „zone galbene” ori au tranzitat aceste zone, nu se supun măsurilor de carantină sau izolare, dacă la prezentarea în punctul de trecere a frontierei nu manifestă simptomatologie asociată infecției cu coronavirusul SARS-CoV-2. Referitor la transportul în afara ţării a ansamblelor și subansamblele echipamentelor medicale fabricate în România pentru beneficiari străini, ministrul de interne, Marcel Vela a declarat că nu există restricții la export în această privinţă.

Share this Post