Noi modalitati de protectie a drepturilor de sorginte europeana in Romania

Admin/ January 21, 2016/ Contencios fiscal. Impactul Noului Cod de Procedură fiscală în litigiile fiscale - 30 septembrie 2016, Drept European, Stiri, Uncategorized

Prioritatea dreptului european are ca efect apariția de noi modalități non-contencioase de protecție a drepturilor de sorginte europeană. Din 2007 aceste instrumente juridice sunt și la dispoziția juriștilor români. În ciuda avantajelor oferite, în practică, s-a constatat insuficienta cunoaștere a modalităților de utilizare și, în consecință, o reticență în a le invoca.

Invocarea efectelor Cauzei Costanzo oferă posibilitatea de a apăra drepturile particularilor, în cazul încălcării lor de către autoritățile naționale, fără a se recurge la un proces în contencios administrativ sau fiscal.

Aria de aplicabilitate este foarte largă și vizează contenciosul administrativ, contenciosul fiscal, contenciosul asigurărilor sociale și alte domenii în care se pot contesta măsurile luate de autoritățile naționale.

Wolters Kluwer România organizează, pe data de 24 februarie 2016, un seminar pe această temă, intitulat  Apărarea drepturilor încălcate de autoritățile naționale prin invocarea Cauzei Costanzo, susținut de dna. Mihaela Mazilu Babel.

Teme de discuție:

I.ELEMENTELE OBLIGAȚIEI Costanzo:

  1. Cauza Costanzo și conținutul obligației Costanzo.
  2. Condițiile în care poate fi invocată obligația Costanzo în sarcina autorităților administrative

II.EXCEPȚIA GENERALĂ de la aplicarea obligației Costanzo:

Dispozițiile de drept naționale pot fi interpretate în conformitate cu dreptul UE aplicabil (obligația Von Colson) de către autoritățile administrative pentru a se atinge același rezultat urmărit de către justițiabil.

III. CONSECINȚELE NEÎNDEPLINIRII OBLIGAȚIEI Costanzo de către autoritățile administrative și maniera în care poate fi sancționat juridic un astfel de comportament:

  1. instanța va constata existența unei culpe procesuale a organelor administrației, sau
  2. invocarea răspunderii civile delictuale și aplicarea răspunderii Francovich, respectiv nașterea dreptului la reparația prejudiciului cauzat de către organele administrației, sau
  3. condamnarea statului membru pentru neîndeplinirea obligațiilor, cu recuperarea ulterioară, în instanță, a prejudiciilor eventual cauzate de către organele administrației

În cadrul acestei secțiuni se vor arăta și apărările invocate de către autoritățile administrative în diferite cauze de pe rolul instanțelor din România, pentru a nega fie existența vreunei culpe, fie apariția unei răspunderi civile delictuale în sarcina lor.

IV.STUDIU DE CAZ

Situația specifică a apariției unei hotărâri CJUE și efectele pe care această hotărâre le poate produce, în temeiul obligației Costanzo, în față organelor administrației/autorităților administrative naționale.

V. POSIBILE DEZVOLTĂRI VIITOARE ale obligației Costanzo în jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene.

dr-european-655x350px

Pentru înscrieri, accesați adresa:

http://info.wolterskluwer.ro/conferinta-drept-european-24-feb-2016/ sau click pe imagine!

 

Share this Post