Noile coduri penale intra in vigoare de la 1 februarie 2014
Articol publicat in revista Monitorul Jurisprudentei nr. 15/2013. Autor: Adrian Toni Neacsu
In 1 octombrie 2011 a intrat in vigoare noul Cod civil. Noul Cod de procedura civila era programat sa-l secondeze de la 1 iunie 2012. Procesul a fost mai complicat decat se parea si el a fost amanat intai pentru 1 septembrie 2012, apoi pentru 1 februarie 2013, intrand in cele din urma in vigoare la 15 februarie 2013.
Asociatiile profesionale ale judecatorilor si chiar Sectia pentru judecatori a CSM s-au opus permanent aplicarii noilor prevederi de substanta ale procedurii civile in absenta asigurarii unei infrastructuri corespunzatoare in sistemul judiciar. Intr-o ancheta de amploare din martie 2012 realizata de Consiliul Superior al Magistraturii a rezultat ca peste 90% din instantele din Romania erau nepregatite material in a sustine aplicarea noii reglementari incepand din 1 iunie, care era data anuntata atunci de politicieni ca fiind iminenta. Sunt unul din cei care am denuntat atunci[1] miza exclusiv politica a fixarii unor termene pompieristice si am anuntat, doar aparent cu aer de taumaturg, neintrarea lui in vigoare de la 1 iunie 2012. Reactia mea fusese declansata de o pozitie, amuzanta prin graseismul artificial si neadecvarea la concret, a conducerii oficiale de atunci a Consiliului Superior al Magistraturii[2]. Pentru a se putea compatibiliza starea infrastructurii instantelor cu cerintele noii reglementari s-au facut unele compromisuri importante, prin modificarea sau adaptarea unor institutii noi, care pareau promitatoare in forma originala, lucruri insa de acum bine stiute.
In baza unor rationamente similare, dar si raportat la informatiile pe care le detin, spun acum la fel de clar ca este o certitudine intrarea in vigoare a noului Cod penal si a noului Cod de procedura penala de la 15 februarie 2014. Nu va mai exista nicio amanare si nicio posibila reorganizare a agendei politice nu va mai putea interfera cu aceasta data.
Potrivit declaratiilor publice ale ministrului justitiei de atunci, Codul penal trebuia sa intre initial in vigoare pe 1 octombrie 2011, odata cu Codul civil. Cele doua reglementari, civila si respectiv penala, au fost ulterior decalate, din motive ce tin in primul rand de oportunitate politica. Dupa unele mici balbaieli, in care se vorbea de luna martie 2013, evident pentru a prinde monitorizarea de sfarsit de ciclu de 5 ani a Comisiei Europene, s-a stabilit ca data ultima 1 februarie 2014. Initial acest lucru a fost stabilit prin Legea nr. 187/2012[3] pentru punerea in aplicare a Codului penal. In cursul acestui an data a fost confirmata prin adoptarea Legii nr. 255/2013[4] pentru punerea in aplicare a Codului de procedura penala.
Am vazut zilele trecute o incercare timida din partea unei asociatii importante a magistratilor de a atrage atentia ca ar exista dificultati de asimilare rapida a noilor reglementari in absenta asigurarii personalului si a infrastructurii necesare. A existat de asemenea cu putin timp in urma o incercare ceva mai bine realizata de trecere pe agenda interesului public a problemei prescrierii raspunderii penale pentru unele fapte prin efectul noii reglementari penale.
Consider insa ca nimic nu mai poate interveni pentru a schimba data deja stabilita. Istoria judiciara va consemna ca atat Codul penal cat si Codul de procedura penala au intrat in vigoare la 1 februarie 2014.
[1]Adrian Toni NEACSU, Codul de procedura civila nu va intra in vigoare la 1 iunie 2012, http://www.juridice.ro/192750/codul-de-procedura-civila-nu-va-intra-in-vigoare-la-1-iunie-2012.html
[2] Alina Nicoleta GHICA, Oana SCHMIDT HAINEALA, Punct de vedere cu privire la data intrarii in vigoare a Codului de procedura civila, http://www.juridice.ro/192594/punct-de-vedere-privind-data-intrarii-in-vigoare-a-codului-de-procedura-civila.html
[3] Publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 757, din 12 noiembrie 2012.
[4] Publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 515 din 14 august 2013.